5 juni 2021 - 12 september 2021

Stadscocon

Waar: Stedelijk Museum Schiedam, locatie: Sint Janskerk Lange Kerkstraat 37
Wanneer: Van 5 juni t/m 12 september 2021
Hoe laat: Di t/m za 11 - 17 u & zo 12 - 17 u
Check ook de website
Reserveer hier gratis tickets

 


 

Kunstenaar Florentijn Hofman (bekend van zijn reuzebadeend die de hele wereld over ging) maakt een megagroot opblaasbaar kunstwerk onder een dak. Tussen de zuilen van de Sint Janskerk installeert hij de Stadscocon

Inflatable groene oase

De installatie heeft een lengte van 26 meter en is 10 m hoog én breed. Eenmaal in de cocon kun je lekker wegdromen, even los van de dagelijkse hectiek. Dat gaat in stilte, al klinkt af en toe een muziekstuk op het orgel dat Hofman speciaal voor de installatie liet schrijven.

Badeend

Hofman (1977) woonde en werkte enkele jaren in Schiedam en kreeg mede dankzij de sociale media internationale roem, onder andere met zijn reuzebadeend, die op verschillende plekken ter wereld ronddobberde. In Hong Kong trok Rubber Duck in een maand tijd 8 miljoen mensen.

Vos, beer, konijn

Hofman is ook bekend van zijn uitvergrote dieren. Rotterdam heeft een Bospoldervos, in Amsterdam kijk je tegen een reusachtige beer op en in Taiwan tref je een liggend maankonijn op de heuvel van een bunker.

Het gaat hem niet zozeer om het dier, maar om de verhalen die ze oproepen, legt hij uit. De tas in de vossenbek en het kussen onder de berenarm zeggen iets over de plek, de geschiedenis en de sociale context. 

Klikano

Schiedam is ook de stad waar Hofman 2 kliko’s aan elkaar verbond. Met zijn Klikano maakte hij vervolgens vaartochtjes door de grachten. In het atelier op de begane grond richtte Hofman iets na de millenniumwisseling een showroom in met zijn eerste werk en dat van andere kunstenaars.

Sint Janskerk 1335

Het kerkgebouw heeft jaarlijks 75.000 bezoekers. De bouw van de Sint Janskerk begon in 1335. Aanvankelijk verrees alleen het middenschip, het deel binnen de zuilen waar Hofman zijn groene cocon drapeert. In de vijftiende eeuw breidde de kerk uit met onder andere de voormalige kapel ter nagedachtenis aan de heilige Liduina van Schiedam.

Foto: Aad Hoogendoorn

                                        

Grote- of Sint Janskerk
Lange Kerkstraat 37
3111 NR SCHIEDAM
Website

Aanmelden