29 mei 2021 - 12 september 2021

Stadscocon

Waar: Stedelijk Museum Schiedam, locatie: Grote- of Sint Janskerk Lange Kerkstraat 37
Wanneer: Van 29 mei t/m 12 september 2021
Hoe laat: Di t/m za 11 - 17 u & zo 12 - 17 u
Gratis tickets: Je reserveert een gratis kaartje met een tijdslot via de website Stedelijk Museum Schiedam

 


 

Kunstenaar Florentijn Hofman (bekend van zijn reuzebadeend die de hele wereld over ging) maakt een megagroot opblaasbaar kunstwerk onder een dak. Tussen de zuilen van de Grote- of Sint Janskerk installeert hij de Stadscocon

Inflatable groene oase

Eenmaal in de cocon kun je lekker wegdromen, even los van de dagelijkse hectiek. Dat gaat in stilte, al klinkt af en toe een muziekstuk op het orgel dat Hofman speciaal voor de installatie liet schrijven.
De installatie heeft een lengte van 26 meter en is 9,5 m hoog én breed. 

Badeend

Hofman (1977) woonde en werkte enkele jaren in Schiedam en kreeg mede dankzij de sociale media internationale roem, onder andere met zijn reuzebadeend, die op verschillende plekken ter wereld ronddobberde. In Hong Kong trok Rubber Duck in een maand tijd 8 miljoen mensen.

Vos, beer, konijn

Hofman is ook bekend van zijn uitvergrote dieren. Rotterdam heeft een Bospoldervos, in Amsterdam kijk je tegen een reusachtige beer op en in Taiwan tref je een liggend maankonijn op de heuvel van een bunker.

Het gaat hem niet zozeer om het dier, maar om de verhalen die ze oproepen, legt hij uit. De tas in de vossenbek en het kussen onder de berenarm zeggen iets over de plek, de geschiedenis en de sociale context. 

Klikano

Schiedam is ook de stad waar Hofman 2 kliko’s aan elkaar verbond. Met zijn Klikano maakte hij vervolgens vaartochtjes door de grachten. In het atelier op de begane grond richtte Hofman iets na de millenniumwisseling een showroom in met zijn eerste werk en dat van andere kunstenaars.

Grote- of Sint Janskerk 1335

Het kerkgebouw heeft jaarlijks 75.000 bezoekers. De bouw van de Grote- of Sint Janskerk begon in 1335. Aanvankelijk verrees alleen het middenschip, het deel binnen de zuilen waar Hofman zijn groene cocon drapeert. In de vijftiende eeuw breidde de kerk uit met onder andere de voormalige kapel ter nagedachtenis aan de heilige Liduina van Schiedam.

Foto: Impressie Stadscocon, Studio Florentijn Hofman

                                        


Aanmelden