12 december 2023

S'DANS | The Previous Owner

Waar: Theater aan de Schie, Wennekerpand, Vijgensteeg 2
Wanneer: Di 12 december
Hoe laat: Om 20:15 uur
Tickets: €16,50 
Koop hier je tickets

 

Een bekend Nederlands dansgezelschap brengt een avond in de maand een avondvullende dansvoorstelling, workshops, lezing, Q & A met de makers en veel meer. Op 12 december kijk je naar The Previous Owner van Dunja Jocic.

Met The Previous Owner biedt Jocic ons een inkijk in onze nabije toekomst en opent daarmee een ethisch vraagstuk over wat ons te wachten zou kunnen staan. In haar nieuwe voorstelling stelt Jocic vragen bij de in een razend tempo accelererende technologische ontwikkelingen. Onlangs werd door over de gehele wereld een oproep gedaan om een pauze in te lassen in de ontwikkelingen van A.I. 

The Previous Owner 

In een nabije toekomst wordt het brein van een stervende man succesvol geu¨pload naar een jong lichaam. Als blijkt dat er nog steeds iets van de geest van de vorige eigenaar aanwezig is in het lichaam, ontstaat er een strijd tussen dans en tekst met als inzet het nieuw gecree¨erde wezen. 

De voorstelling opent op het lichaam van een jonge vrouw die gee¨taleerd lijkt te staat, een lichaam dat wacht op een nieuwe eigenaar. Het toneelbeeld bestaat uit flarden beeld en geluid en geven een inkijk in wie deze vrouw was voordat ze gereduceerd werd to slechts een lichaam. Zijn dit de beelden van vlak voor haar dood? 

Onwennig neemt de nieuwe eigenaar bezit van dit vrouwenlichaam. Hij heeft zijn zieke, oude lichaam verlaten en geniet van zijn nieuw verworven vitaliteit. Langzaam tast hij de mogelijkheden van dit jonge lijf af. Hij kan zijn geluk niet op als hij als een ware ballerina over het toneel zwiert. Maar dan blijkt dat er nog iets over is van de vorige eigenaar. De nieuwe eigenaar is niet alleen in het lichaam. 

Dunja Jocic 

In haar werk als choreografe brengt Jocic verschillende disciplines samen om een unieke choreografische en filmische ervaring op het podium te cree¨ren. Als multidisciplinair maker cree¨ert ze tegenstellingen die reflectie oproepen bij de kijker, met verhalen die 'onder de huid gaan'. Haar sfeervolle stukken zijn grootstedelijk en op 
filmische wijze surrealistisch. De inkt van haar choreografiee¨n levert een heel eigen vorm van 'danse noire' op. De rode draad in haar werk is een gevoel van vervreemding in het leven van vandaag. 

Dunja Jocic groeide op in voormalig Joegoslavie¨ in een familie van filmmakers. Ze nam deel aan ritmische gymnastiek op het hoogste niveau en maakte deel uit van het Olympische team op de Wereldkampioenschappen van 1992. 

Met haar dansvoorstelling De Panter won Jocic de VSCD Zwaan voor de beste Nederlandse dansvoorstelling van het jaar 2020 & 2021 

Magnezy Dance Productions

Magnezy Dance Productions heeft als doel dans in Schiedam naar een hoger plan te tillen. Met de dansserie S’DANS (spreek uit: Schiedans) stelt zij een uitgebreid en gevarieerd programma van dansvoorstellingen samen in samenwerking met Theater aan de Schie.

In deze serie kan het Schiedamse publiek kennis maken met de grote artistieke kwaliteit en diversiteit van alom geprezen voorstellingen en zo een completer -en samenhangender- beeld van de Nederlandse dans als bloeiende kunstvorm verkrijgen.

S'DAM TIPT!

Magnezy dance productions | Dans in Ontwikkeling

Magnezy dance productions | Dans in Ontwikkeling

ekstasis | Een universum van licht en geluid

ekstasis | Een universum van licht en geluid

The Crazy Christmas Art Sale!

The Crazy Christmas Art Sale!

Terug naar theater / concert

Aanmelden