6 maart 2021 - 2 mei 2021

'S' - Juul Kraijer

Waar: De Ketelfactory, Hoofdstraat 44
Wanneer: Van 6 maart t/m 2 mei
Openingstijden: Di t/m zo 13 - 17 u
Reserveer hier een gratis tijdslot (verplicht!)
Check de website
 

Als de Nederlandse kunstenaar Juul Kraijer naar een slang kijkt, ziet ze schoonheid, elegantie en de perfecte balans tussen lichaam en kracht. Ze ziet niet de angst die veel mensen voor slangen koesteren, maar wel het gevaar dat van het dier kan uitgaan.

In De Ketelfactory richt Juul Kraijer (1970) de solotentoonstelling ‘S’ in, met tekeningen, geënsceneerde foto’s, rituele objecten, nog nooit in het openbaar getoonde, fonkelnieuwe collages en een grote, driedelige video-installatie.

Slang en mens

Kraijers protagonisten – mens en slang – bewegen zich over alle verdiepingen van De Ketelfactory. Alles in de onwerkelijk mooie, haast surrealistische en toch ingetogen solotentoonstelling ‘S’ staat in het teken van de slang en de mens die buiten de tijd zijn, buiten individualiteit zijn, en buiten onze kenbare cultuur bestaan.

Drager van magische betekenissen

Het is die combinatie van aantrekkingskracht en gevaar die ervoor heeft gezorgd dat de slang een belangrijke rol speelt als drager van magische betekenissen in tal van rituele praktijken en godsdiensten over de hele wereld.

In Kraijers artistieke praktijk, die sinds haar afstuderen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam gekenmerkt wordt door ragfijne surrealistische tekeningen en fotografie, is de slang vanwege al die redenen uitgegroeid tot een van de voornaamste inspiratiebronnen.

Fotocredits
- Juul Kraijer, Untitled, 2017-2019
- Juul Kraijer, Untitled, 2014-2015

 

 


Aanmelden