16 september 2022

Matangi quartet

Waar: Westvest90-kerk, Westvest 90
Wanneer: Vrijdag 16 september
Hoe laat: Om 20:15 u
Tickets: €24,50
Meer info & tickets

Schnittke, Silvestrov, Shostakovich: Dit concert is een ode aan muzikale dwarsliggers in tijden van repressie. Componisten zijn niet altijd vrij om te componeren wat ze willen. 

Gevaarlijk

3 Sovjet-Russische componisten die muziek schreven die gevaarlijk indruiste tegen de smaak van het regime waaronder zij leefden. Met hun werk, dat als ‘avant-gardistisch ‘of ‘westers’ werd aangemerkt, staken zij hun nek uit en riskeerden daarmee hun carrière of – in het geval van Dmitri Sjostakovitch onder Stalin – zelfs de persoonlijke vrijheid.

Zo had Sjostakovitsj een gepakte koffer klaarstaan voor het geval hij door de KGB zou worden opgepakt. Ook Alfred Schnittke werd door zijn eigen overheid danig dwarsgezeten; zijn werk werd met argusogen bekeken en uitvoeringen werden regelmatig gedwarsboomd.

De Oekraïense componist Valentin Silvestrov staat, naast zijn muzikale oeuvre, bekend om zijn politieke engagement tegenover de machthebbers van de voormalige Sovjet-Unie en het huidige Rusland. Matangi Quartet is vurig pleitbezorger van Silvestrov’s muziek en heeft een bijzondere persoonlijke en muzikale band met hem opgebouwd. In 2017 was hij Artist in Resident van Matangi’s eigen (Un)heard Music Festival. 

Programma

Alfred Schnittke  – String quartet no.3 (18’) 
Valentin Silvestrov – String quartet no.2 (30’) 
Dmitri Shostakovich – Adagio & Allegretto (Elegy & Polka) (7’) 
Dmitri Shostakovich – String quartet no.8 in C minor op. 110 (22’) 

S'DAM TIPT!

Het Verhaal van het Verdronken Land van Doggerland

Het Verhaal van het Verdronken Land van Doggerland

Thomas Beijer - piano

Thomas Beijer - piano

Laad- en losfestival

Laad- en losfestival

Terug naar theater / concerten

Aanmelden