23 oktober 2022

Stolpersteine - lezing

Waar: Jeneverie ’t Spul (Borrelmuseum) Hoogstraat 92 
Wanneer: Zo 23 oktober
Hoe laat: Van 15 - 18 uur 
Tickets: Gratis

Reserveren: tel.010-4270642 of jeneverietspul@gmail.com
Website 't Spul/Borrelmuseum
Zie ook Stolpersteine.nl

Peter Groeneweg (secretaris van Stichting Stolpersteine) verteld tijdens deze lezing over de Stolpersteine in Schiedam en het verhaal achter deze herdenkingsstenen.  

Indien het weer het toelaat wordt er ook een korte wandeling gemaakt langs enkele Stolpersteine op de Hoogstraat. 

   

Stolpersteine in Schiedam

In Schiedam zijn in de Tweede Wereldoorlog honderden mensen weggevoerd, waaronder 165 Joden. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het hierbij om 142 joodse Schiedammers ging, die tot het laatste moment in vrijheid op een Schiedams adres hebben gewoond, zijn weggevoerd en omgebracht of omgekomen.

Dit jaar zijn de laatste Stolpersteine voor de Joodse Schiedammers geplaatst. Maar daarmee is het werk van de Stichting niet klaar!

Zo zijn er inmiddels voor de Schiedammers die aan het verzet hebben deelgenomen drie struikelstenen geplaatst. In de komende periode zal de focus van de stichting o.a. worden verlegd naar de groep.  

Stolpersteine is van oorsprong een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan in het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven.

Stolpersteine

Deze Stolpersteine (letterlijk struikelstenen) herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova's getuigen en euthanasie slachtoffers. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De kleine stenen (10 x 10 cm) worden door de kunstenaar zelf gemaakt en geplaatst. 

 

S'DAM TIPT!

Schiedam opgelicht 2022

Schiedam opgelicht 2022

Cabaret (theater) Jeneverie 't Spul 

Cabaret (theater) Jeneverie 't Spul 

het experiment

het experiment

Terug naar tours & lezingen

Aanmelden