25 april 2021

Lezing CoBrA en vrijheid

Waar: Gewoon bij je thuis vanuit Stedelijk Museum Schiedam
Wanneer: Zo 25 april 
Hoe laat: Om 11 uur
Gratis via Zoom
Vooraf aanmelden via: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl
Check ook de website


 

 

Luister en kijk (online) naar een boeiende lezig over CoBrA. Ook al is onze vrijheid nu wat beperkt, toch kun je bij het Stedelijk Museum Schiedam digitaal langskomen voor een lezing over CoBrA.

 Kruiwagen vol zon            

De kunstenaarsgroep CoBrA vierde hun vrijheid na de Tweede Wereldoorlog met kleurrijk werk. Catrien Schreuder, Hoofd Tentoonstellingen en Collecties en museumdocent Jules van der Vuurst de Vries nemen je mee naar een aantal CoBrA-werken in de museumcollectie.

Denk aan het Mannetje met de zon van Karel Appel. Hij schilderde het 2 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na alle verschrikkingen laadt het mannetje een kruiwagen vol zon. Vol goede moed gaat hij de toekomst tegemoet. Het is een hoopvol beeld dat ook geldt voor nu; er breken andere tijden aan.

Wereldberoemd 

Voormalig museumdirecteur Pierre Janssen kocht het schilderij in 1958. Op dat moment had hij geen idee dat Karel Appel ooit wereldberoemd zou worden en in alle kunstgeschiedenisboekjes zou terechtkomen.CoBrA ontleende zijn naam aan de hoofdsteden waar de deelnemende kunstenaars werkten. Ze spraken onderling Frans, zo schreven ze hun plaatsnamen ook: Copenhague, Bruxelles, Amsterdam. De leden werkten drie jaar samen, tussen 1948 en 1951. 

Spontaan 

Hoe kort dat ook was, de invloed bleek enorm. Zo’n 70 jaar later behoren de werken van CoBrA tot de publiekslievelingen van menig museumbezoeker. Best merkwaardig, want toen de verf nog maar net droog was, zagen critici vooral ‘geklad, geklets en geklieder’. Anno nu schuilt in die spontane manier van schilderen juist de aantrekkingskracht. Het lijkt alsof Karel Appel zijn beesten tijdens het schilderen ontdekt. Iets vergelijkbaars geldt voor de vogels van Corneille, in zijn ogen hét symbool van vrijheid, beweging en reizen. 

Met deze lezing viert het museum tevens dat Karel Appel op die dag 100 jaar geleden geboren werd. 

Nationale Museumweek 

De lezing op 25 april sluit aan bij het thema van de Nationale Museumweek: Online - In alle vrijheid.
De Nationale Museumweek vindt van 19 t/m 25 april 2021 plaats. 

Beeld: Karel Appel, Mannetje met de zon, 1947. Aankoop Stedelijk Museum Schiedam van de kunstenaar, 1958. © Karel Appel Foundation, c/o Pictoright Amsterdam 2021. 


Aanmelden