15 oktober 2023

Hollywood in Schiedam!

Waar: Wenneker Cinema, Vijgensteeg 2 
Wanneer: Zo 15 oktober van 14 - 16 uur
Tickets en info via Wenneker Cinema
Zie ook maand van de Geschiedenis in Schiedam

 

 

In 1927 gebeurt er iets bijzonders in Schiedam; een echte filmstudio onder de naam Eureka vestigt zich in het centrum. Het is een project van de bekende artiest Adrienne Solser en haar zoon Andre Boesnach. Ze maken echter maar één film in Schiedam: Bet naar de Olympiade.  

  

Schiedamse filmstudio

Het Gemeentearchief Schiedam brengt de uitgebreide geschiedenis van de Schiedamse filmstudio Eureka in beeld. Letterlijk en figuurlijk, want de in Schiedam gemaakte film wordt in samenwerking met Wenneker Cinema eenmalig vertoond op zondag 15 oktober. 

Bet naar de Olympiade

Bet naar de Olympiade was de 4e lachfilm waarin Adrienne Solser het volkstypetje Bet vertolkte. De stille films van Adrienne Solser en haar zoon André Boesnach waren razend populair in de jaren 1920-30. Een uniek aspect bij filmvertoningen was dat Solser de film live uitlegde, grappen maakte en liedjes zong.
Daardoor konden de films in roulatie blijven, ondanks de intrede van geluidsfilms! De Schiedamse artieste Magda Meijer, bekend van het duo Dotje en Lotje en verschillende theateroptredens, kruipt in de huid van Adrienne om de film te begeleiden. 

De Hollando-Belgica Film Mij. Eureka bestaat al sinds 1924, maar in 1927 vestigen zij zich voor het eerst op een vaste plek. Het voormalige Odeon Theater achter Plein Eendracht wordt omgebouwd tot filmstudio met professionele belichting en decorbouw. Adrienne Solser komt uit een grote artiestenfamilie, is bekend van variété en populaire films over volkstype Bet uit Amsterdam. Ze lijkt dus garant te staan voor succes.
Haar zoon Andre Boesnach, van zijn vaderskant ook uit een familie vol cabaretiers en entertainers, heeft zijn sporen verdiend als regisseur. Een grootse opening moet het begin betekenen van een Hollywood in Schiedam, maar het eindigt met schulden en schandalen… wat ging er mis? 

De filmvertoning is mede tot stand gekomen via Eye filmmuseum. 

S'DAM TIPT!

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

ekstasis | Een universum van licht en geluid

ekstasis | Een universum van licht en geluid

A La Art | Nico vd Dool | diner & artist performance

A La Art | Nico vd Dool | diner & artist performance

Terug naar maand van de geschiedenis

Aanmelden