16 oktober 2023

herinneringen aan nieuwsticht

Waar: Wintertuin verzorgingshuis Frankenland Sint Liduinastraat 10  
Wanneer: Maandag 16 oktober van 10:30 - 12 uur 
Tickets: Gratis 
Vooraf aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl 
Zie ook maand van de Geschiedenis in Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam organiseert samen met verzorgingshuis Frankeland een verhalentafel over Nieuwsticht, een voormalige Schiedamse arbeiderswijk.

Het is een gezellige koffieochtend om herinneringen op te halen, verhalen te delen en samen naar oude foto’s te kijken. Wie herinnert zich Nieuwsticht nog of heeft een mooi familieverhaal? 

In 1854 is Schiedam de eerste gemeente in Nederland die regels opstelt over de kwaliteit van huizen. Een belangrijke stap vooruit in de woningbouw! Veel Schiedammers wonen dan nog in kleine, donkere, vochtige huizen, krotten eigenlijk. En dat is slecht voor hun gezondheid. De gemeenteraad besluit dat het anders moet. Woningen moeten gezonder worden: er moeten licht, lucht, schoon water en riolering aanwezig zijn. Pas in in 1901 wordt op landelijk niveau de eerste Woningwet aangenomen. 

Vernieuwing 

Nieuwsticht is de eerste woonwijk in Schiedam die volgens de nieuwe eisen wordt gebouwd. Meer dan honderd jaar wonen er mensen in Nieuwsticht, maar eind jaren 1960 en begin jaren 1970 wordt de woonwijk afgebroken. De huizen zijn verouderd en te klein geworden voor moderne maatstaven. Bovendien is de wijk, gebouwd buiten de stad, inmiddels omringd door industrie. 

Herinneringen ophalen 

Hoe was het om in Nieuwsticht te wonen? Kende je de buren goed, of juist niet? Waar deed je de boodschappen, ging je naar school, of werkte je? En wie woonden er zo al? Deel je verhalen en herinneringen tijdens de verhalentafel. Dit kunnen verhalen over bijzondere gebeurtenissen zijn, maar ook verhalen over het dagelijks leven. Wie foto’s heeft van Nieuwsticht kan die ook meenemen om met andere deelnemers te bekijken. 

S'DAM TIPT!

Panorama Schiedam

Panorama Schiedam

Rondvaarten fluisterboot

Rondvaarten fluisterboot

Dickensfestijn

Dickensfestijn

Terug naar maand van de geschiedenis

Aanmelden