29 april 2023 - 1 oktober 2023

Hend’i mundu | Mens van de aarde

Waar: Stedelijk Museum Schiedam
Wanneer: Van 29 april t/m 1 oktober
Check ook Stedelijk Museum Schiedam

In de tentoonstelling Hend’i mundu | Mens van de aarde vertellen 6 jongvolwassenen met Curaçaose roots, wonend in Schiedam e.o, uiteenlopende verhalen over hun persoonlijke band met het eiland.

Welke rol speelt familie? Wat betekent rijkdom? Hoe geef je vorm aan je identiteit? Op deze zoektocht zijn zij bijgestaan door gast-curatoren Melisa Cijntje en Melany Evora en kunstenaar Tarona. 

Mens van de aarde

Na de opening op 29 april 2023 zal deze tentoonstelling nog groeien. De 6 deelnemers dragen ieder iets bij om hun verhaal kracht bij te zetten; van spoken word tot journalistiek onderzoek, van zelfportretten tot een kerstdiner in de zomer. Alle zes hebben ze een eigen verhaal te delen: als Schiedammers, Rotterdammers en als (kind van) Curaçaoënaars. Bovenal voelen ze zich allemaal een ‘Mens van de aarde’.

Wat betekent Curaçao voor jou?

Crystal, Ebony, Keenan, Rovan, Sarah-Lee en Yeltsiny gaven begin 2023 gehoor aan de oproep van het museum. Met de vraag ‘Wat betekent Curaçao voor jou?’ gingen de gesprekken van start. Beeldend kunstenaar Tarona, ook verantwoordelijk voor de vormgeving van de tentoonstelling, maakte gedurende het proces portretten van het zestal.

Deze krijgen een centrale plek in de tentoonstelling. Bij ieder portret is een verhaal te beluisteren. Het verbindende element is water, dat de tussenwereld verbeeldt tussen Curaçao en Schiedam. En ook kleur speelt een belangrijke rol, zoals het geel dat terugkomt in zowel de vlag van Curaçao als die van Schiedam.

 

 


Aanmelden