10 november 2023

Florens Ensemble | Tales of brass and wood

Waar: Huis te Poort, Dam 30
Wanneer: Vr 10 november
Hoe laat: Om 20:15 uur
Tickets: €25,00 
Reserveren is verplicht!
Check ook de website van Huis te Poort

Met Tales of brass and wood brengt het Florens Ensemble een fantastisch nieuw en verrassend programma met een variëteit aan bijzondere klankkleuren.  

Met

- Nicolas Isabelle, baroktrompet
- Kim Stockx, dulciaan
- Emma Huijsser, barokharp & blokfluit
- Edoardo Valorz, klavecimbel & orgel

Baroktrompet & dulciaan

De baroktrompet en de dulciaan – de voorloper van de moderne fagot – vormen op het eerste oog een exotische combinatie. De combinatie komt echter al sinds de tweede helft van de zestiende eeuw veelvuldig voor. Beide instrumenten speelden een belangrijke rol in het bruisende muziekleven dat zich voornamelijk afspeelde in de kerk en aan het hof. Girolamo Frescobaldi (1583-1643), de gevierde toetsenist van die tijd, begeleidde de trompetvirtuoos Girolamo Fantini (1600-1675) tijdens een privéconcert voor kardinaal Ottoboni in Rome.

Fantini schreef de allereerste sonates voor trompet en basso continuo. Het eerste solorepertoire voor de dulciaan werd geschreven en uitgevoerd door de dulciaan virtuoos Bartolomeo Selma y Salaverde (1595-1638). Johann Pezel (1639-1694) bracht de baroktrompet en dulciaan als solo-instrumenten bij elkaar. Hij schreef een unieke set sonates, mogelijk het enige voorbeeld in dit genre.

 

S'DAM TIPT!

Fabrieklassiek | klassiek in de kou

Fabrieklassiek | klassiek in de kou

Laureaten Prinses Christina Concours 2023

Laureaten Prinses Christina Concours 2023

Pearls in Baroque | vier seizoenen en meer

Pearls in Baroque | vier seizoenen en meer

Terug naar theater / concerten

Aanmelden