15 juli 2023 - 14 januari 2024

ekstasis | Een universum van licht en geluid

Waar: Stedelijk Museum Schiedam
Wanneer: Van 15 juli t/m 14 januari 2024
Check ook Stedelijk Museum Schiedam

Van zinsbegoochelende installaties tot subtiel schaduwspel: Ekstasis verandert het museum in een lusthof voor de zintuigen.

De tentoonstelling Ekstasis. Een universum van licht en geluid, laat werk zien van onder meer Heleen Blanken, Casimir Geelhoed, Mariska de Groot, Nazif Lopulissa, Jan van Munster, Anni Nöps, Jan Schoonhoven en Nick Verstand. 

   

Ontdek het onbekende 

Ekstasis is het oud-Griekse woord voor het ‘buiten jezelf raken’ of ‘het alledaagse ontstijgen’. Dat kunst een middel is om aan de realiteit te ontsnappen, weten kunstenaars als geen ander. De tentoonstelling Ekstasis laat zien hoe ze steeds de nieuwste middelen inzetten om een tijdelijke andere werkelijkheid op te roepen – en hoe dat in iedere tijd weer anders is.

Waaraan wil jij ontsnappen? En hoe doe je dat? Sanneke Huisman en Nick Verstand laten vier installaties van hedendaagse makers een mogelijk antwoord geven op deze vragen. Ze worden geplaatst in dialoog met werken uit de museumcollectie, veelal gemaakt in de jaren 1960 en 1970. 

  

Programmalijn Nieuwe Kunst 

De tentoonstelling Ekstasis is onderdeel van de programmalijn Nieuwe Kunst. Deze experimentele lijn heeft als doel om onze blik op hedendaagse kunstuitingen te verbreden. Dit doet het Stedelijk Museum Schiedam onder andere door ruimte te maken voor samenwerkingen met nieuwe netwerken die zijn ontstaan uit populaire cultuur en/of niet-westerse kunsttradities. 

Beeld:
-Heleen Blanken, ABIOSIS, 2022. Installatie Floriade Expo 2022, Museumpaviljoen M. Fotograaf: Dammes Kief 
-Nick Verstand, Liquid Logic, 2017 
-Nazif Lopulissa, Locomotion, Payes grey, 2021. Acryl op doek. Collectie Stedelijk Museum Schiedam, aankoop mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds 
-Jan Schoonhoven, R 71-20, 1971. Latexverf op karton en papier-maché op paneel. Collectie Stedelijk Museum Schiedam, Schenking van Stichting Altena Boswinkel, 1999 

S'DAM TIPT!

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

Carte Blanche (Fuck the Dictator)

Carte Blanche (Fuck the Dictator)

Panorama Schiedam

Panorama Schiedam

Terug naar tentoonstellingen

Aanmelden