9 juli 2022 - 6 november 2022

bit by bit

Waar: Stedelijk Museum Schiedam
Wanneer: Van 9 juli t/m 6 november
Check ook de website

In de tentoonstelling Bit by Bit verkoopt kunstenaar Noa Jansma de wolken uit de lucht boven Schiedam. Muhcine Ennou laat de fantasielandschappen zien waarin je virtueel kunt wegdromen. En Hi Kyung Eun maakt de ongrijpbare wereld van bits en bites tastbaar, en zelfs breekbaar.   

  

Investeren in een wolk  

Wolken, we kennen ze allemaal, maar wie bezit ze eigenlijk? Lig je in de installatie van Noa Jansma, dan kun je je favoriete exemplaar kiezen, de prijzen variëren van € 0,50 tot € 10.000. De installatie Buycloud van Noa Jansma (1996) gaat niet alleen over digitaal eigenaarschap van zoiets vluchtigs als een wolk, maar ook over een van de grote onderwerpen van deze tijd: het klimaat. Wetenschappers voorspellen dat de huidige uitstoot van schadelijke stoffen ervoor zorgt dat de wattige wolken over 100 tot 150 jaar zijn verdwenen. Door marktwerking stijgt de prijs van een product wanneer deze schaars is. Nu een wolk kopen lijkt dus een goede investering.  

Digitale landschappen

Terwijl Jansma je ’echte’ wolken boven Schiedam digitaal aanbiedt, laat Muhcine Ennou (1991) alleen denkbeeldige landschappen zien. Hij dompelt je onder in zijn ‘levensechte’ droomwereld, gemaakt in een eindeloze flow van creativiteit. Ook Ennou’s digitale werk leent zich goed voor de online verkoop. Schaf je zijn werk aan dan krijg je een onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat, een Non-Fungibel Token (NFT). De NFT’s van Ennou kun je onder andere vinden in Foundation.app op het platform OpenSea.  

Keramieken beeldschermen  

Kunstenaar Hi Kyung Eun (1995) is geïnteresseerd in de werking van het digitale landschap op een persoonlijk en intiem niveau. Met de installatie Strange Cohabitation bouwde ze een plek waar haar digitale zelf kan wonen. Je ziet fragmenten uit haar dagelijks leven geprojecteerd op keramieken beeldschermen. Die laatste maakte ze met 3Dprinter. Op die manier bouwt de kunstenaar een brug tussen de fysieke en de virtuele wereld.  

Beeld:
Noa Jansma, Buycloud, 2020. Fotografie: Iris Rijskamp 
Hi Kyung Eun, Strange Cohabitation, 2021. Fotografie: Femke Reijermann 
Muhcine Ennou, Bliss, 2022 

S'DAM TIPT!

Laad- en losfestival

Laad- en losfestival

Zoro Feigl - Zonvonkengesproei

Zoro Feigl - Zonvonkengesproei

Opstokerij festival

Opstokerij festival

Terug naar tentoonstellingen

Aanmelden