Wandelroute langs pakhuizen

Hoe komen pakhuizen in Schiedam aan namen uit Letland, Estland, Spanje, Engeland en meer?

Pakhuispad

Het Gemeentearchief Schiedam heeft een coronabestendige manier gevonden om mee te doen aan de Maand van de Geschiedenis, door een route door de binnenstad van Schiedam te maken aan de hand van buitenlandse pakhuisnamen.

Dit ‘pakhuispad’ is gratis af te halen bij het informatiepunt S’DAM in de Waag of bij het gemeentearchief.

Schiedamopdekaart.nl

De wandelroute leidt langs 17 panden die inzicht geven in de geschiedenis van Schiedam. Zeven daarvan krijgen een toelichting. Zo kom je meer te weten over de geschiedenis van gin in Engeland en de rol van Schiedam en de Hanzesteden.

Hoe de Schiedammer Maarten Loopuyt in Letland verzeild raakte, of hoe de zoon van de Schiedamse stadstimmerman een torenspits ontwierp in Sint-Petersburg.

De kaart is niet alleen op papier, maar ook op Schiedamopdekaart.nl

Graan en rogge uit oost en west

Schiedam staat bekend om zijn hoge molens, die graan maalden voor de jeneverindustrie. Graan en rogge uit oost en west sloeg men in de stad in pakhuizen op, die namen kregen die vaak met de herkomst of de export te maken hadden. Een groot deel van deze panden is inmiddels gesloopt of heeft een andere bestemming gekregen als woonhuis of bedrijfsruimte.

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen aan de hand van een thema geschiedenis voor het voetlicht door verschillende activiteiten.

Met het jaarthema ‘Oost/West’ verkent de Maand van de Geschiedenis de historische banden tussen landen en volken.

De Waag
Lange Kerkstraat 39
3111 NN SCHIEDAM
E-mail
Website