STEDELIJK MUSEUM SLUIT RUIM EEN JAAR

Het Stedelijk Museum Schiedam sluit in oktober voor ruim een jaar. In deze periode renoveert de gemeente Schiedam het gebouw.

Het rijksmonument, waar het Stedelijk Museum Schiedam sinds 1940 is gevestigd, wordt opgeknapt. Dat betekent dat het museum nog tot en met 4 oktober 2020 open is. Daarna start de renovatie van het voormalige Sint Jacobs Gasthuis.

Extra open

Om goed afscheid te nemen zet het museum de deur langer open. De laatste week, van dinsdag 29 september t/m zondag 4 oktober 2020, is iedereen welkom vanaf 10 uur. Op zaterdag 3 oktober kun je tot 21 uur in het museum terecht. De allerlaatste dag op zondag 4 oktober mag je een uur langer blijven, tot 18 uur.

Moppertoppers

Met de renovatie neemt het museum afscheid van de moppertoppers, waaronder het lawaai van de klimaatinstallatie. Directeur Carasso: ‘We zijn zeker niet rouwig dat we daar dag tegen moeten zeggen. Hetzelfde geldt voor de kozijnrot en de tocht in het entreegebied. Hoe fijn mensen ons museum ook vinden, door dat laatste kon het vooral op winterse dagen onprettig zijn om nog even iets bij ons te drinken.’

Plannen

Alle museummedewerkers verheugen zich op een licht trappenhuis en moderne lift die - nog even mopperen - niet zo sloom gaat als nu. Ook wordt de verlichting vernieuwd. ‘Na de opening kan de kunst echt stralen’, zegt Carasso. Ze vindt dat de gemeente de renovatie het afgelopen jaar gedegen voorbereidde. ‘Er liggen goede plannen, we zien uit naar het resultaat.’

Zichtbaar

Als het gebouw uit 1787 dicht is, duikt het museum elders in de stad op. ‘We vertellen de verhalen van de stad, van vroeger en nu’, zegt Carasso.

‘We zijn het komende jaar zichtbaar in de stad en werken daarbij samen met onder andere de historische vereniging en het stadsarchief.’ Zo doet het museum tijdens de sluiting onderzoek naar de historische collectie.

Kijkdepot

In 2018 werd 10% van die historische collectie bekeken, nu komt de rest aan de beurt; iets van 7.000 objecten. Net als eerder werkt het museum daarbij samen met experts én Schiedammers.

Vanaf januari 2021 kan iedereen het kijkdepot binnenlopen, gewoon om te kijken of verhalen te vertellen over de objecten.’

Jungle

Het museum heropent naar verwachting in het najaar van 2021 met de tentoonstelling Jungle, met werk van kunstenaar Zoro Feigl, deze zal de helft van het museum beslaan.

Nu al zie je zijn installatie Zwermen waarbij het net lijkt alsof er een zwerm vogels boven je hoofd vliegt. Dat geeft een voorproefje van zijn machines die zowel groots en overweldigend zijn als minimalistisch en meditatief.

Mix

Tot en met 4 oktober 2020 biedt het museum een mix aan tentoonstellingen; realistische kunst van de laatste 10 jaar, kunst die troost biedt en het springlevende werk van CoBrA.

Ook hangt er werk om over na te denken: politieke tekeningen van Theo Gootjes en beelden gemaakt van huisvuil door Jan Eric Visser.

De laatste maand kun je ook verschillende kunstenaars ontmoeten, allemaal coronaproof.

Foto:
Expo Realisme nu met werk van Koen Vermeule. Foto: Aad Hoogendoorn
Expo Zwermen - Zoro Feigl. Foto: Aad Hoogendoorn

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
E-mail
Website
Facebook