Open Call post-graffiti

Het Stedelijk Museum Schiedam roept post-graffiti-makers op mee te doen aan de tentoonstelling Glashard. Post-graffiti in De Glasfabriek Schiedam. ‘We willen jonge kunstenaars een kans geven’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Op deze manier krijgen ze een plek op een internationaal podium van kunstenaars met wortels in de graffiti-scene.

OPEN CALL
Open Call-deelnemers gaan aan de slag in de Open Call-loods op het terrein. Tijdens de looptijd van de tentoonstelling Glashard.post-graffiti (t/m 16 januari) zijn zij op zaterdag aan het werk.
Aanmelden kan t/m 1 december 2021 via de website van het Stedelijk Museum Schiedam

KUNSTENAARS IN ACTIE
Er zijn veelal metershoge schilderingen, foto’s, sculpturen en video’s. In een speciaal ateliergebouw zie je kunstenaars in actie. Tijdens de tentoonstelling werken ze aan metershoge muurschilderingen. Ook mag je in de atelierloods zelf met een kwast, spuitbus en zelfgemaakte materialen aan de gang. 

GRAFFITI SCENE
‘Deze fabriekshal is dé perfecte locatie voor post-graffiti’, zegt Jeroen van Mourik, oprichter van het platform Stickit die de graffiti-scene goed kent. ‘We gaan ‘m samen met makers uit de scene onder handen nemen.’ Van Mourik is verantwoordelijk voor de selectie van de deelnemers. De kunstenaars gebruiken verf- en ander restmateriaal uit de opslag van Opperclaes, het curatorenduo van de tentoonstelling. Aan het einde van Glashard brengt Stickit een publicatie uit met de werken die in de Open Call-loods zijn gemaakt. 

STICKIT
Stickit begon rond de millenniumwisseling als promotieplatform voor de opkomende street art-beweging. Via de website konden makers en gelijkgestemden elkaar ontmoeten. ‘Voor veel mensen was dit een ontluikende scene’, vertelt Van Mourik. ‘Een beweging zonder regels of grenzen, iedereen kon inspringen om zijn creativiteit te uiten.’ Inmiddels promoot Stickit de stroming met publicaties van kunstenaars met een achtergrond in street art/graffiti. 

Foto: Olivier Schimmel aan het werk in de Open Call-loods. Fotografie: Aad Hoogendoorn.

 

DE GLASFABRIEK
Buitenhavenweg
SCHIEDAM
Website