Nieuwe toekomst Monopole

De oude Monopole bioscoop in Schiedam krijgt zeer waarschijnlijk een nieuwe toekomst, het gebouw zal worden omgebouwd tot museum. 

Kunstinstallaties  

Als het plan doorgaat kan het Stedelijk Museum Schiedam overdag in de grote zaal spectaculaire kunstinstallaties laten zien zoals grote hangende sculpturen, video-installaties of kunstinstallaties die alle wanden en plafond beslaan.

Torenkamer

In de torenkamer kun je een workshop volgen of een lezing of vergadering bijwonen. Op maandagen en in de avonduren is er plek voor evenementen en bijeenkomsten in de grote zaal. Op die manier krijgt het gebouw een publieke functie voor alle Schiedammers en geïnteresseerde bezoekers en wordt de Monopole echt van de stad.

Museumkwartier  

Met de culturele invulling van de voormalige bioscoop wordt het museumkwartier met het Nationale Jenevermuseum, het Nationaal Coöperatiemuseum en het Stedelijk Museum Schiedam nog steviger.  

Sinds 1921  

Het gebouw van de Monopole is een ontwerp van de Schiedamse architect A. Stahlie. Kenners noemen het een verstrakte variant van art deco. Het werd in opdracht van fotograaf Arie Dettmeijer gebouwd en ging in 1921 open onder de naam bioscoop Pandora.

In de loop der jaren veranderde de bioscoop nogmaals van naam. Zo heette het 6 jaar City-bioscoop (1932-1938). Daarna was het 30 jaar lang de Monopole. Onder die naam staat het gebouw ondanks de sluiting in 1968 in het collectieve geheugen gegrift. Begin jaren negentig kwam het hoekpand definitief leeg te staan.  

Foto: capturedbydenies

 

Voormalige Bioscoop Monopole
Hoogstraat 99
3111 HC SCHIEDAM