De Ketelfactory

De Ketelfactory is een bijzondere projectruimte waar kunst op ongewone manier aandacht krijgt. De spotlights staan minder gericht op losse werken dan op het kunstenaarschap, minder op een statische tentoonstelling dan op beweging, ontmoeting en vooral verdieping.

Beweging

De Ketelfactory is ontstaan door een gebaar van Carel Nolet, eigenaar van het familiebedrijf dat sinds 1691 drank stookt, onder andere onder de naam Ketel1. Nolet stelde het gebouw beschikbaar dat ooit, in de negentiende eeuw, nog een melkfabriek was geweest en dat in de vorige eeuw door uitbreiding deel van het Noletcomplex werd. Nolet vroeg glaskunstenaar Winnie Teschmacher, een plan te bedenken voor een inhoudelijk zinvolle besteding van het gebouw.

Individueel kunstenaarschap 

Teschmacher, nu directeur van De Ketelfactory, heeft een formule ontwikkeld die vooral beweging tot stand wil brengen. Ze kiest voor het individuele kunstenaarschap, met ruimte voor onverwachte wendingen, in directe verbinding met een beperkt maar zeer geëngageerd publiek. En, niet onbelangrijk, vanuit autonomie.  

De Distillatie

Naast exposities organiseert De Ketelfactory samen met de kunstenaars een programma voor publiek dat 'de Distillatie' wordt genoemd. Het geeft een uitgebreid beeld van de kunstenaar en zijn inspiratiebronnen, waarbij beeldende kunst in een breder kader geplaatst wordt van onder andere filosofie, wetenschap, spiritualiteit en literatuur.

Bezoek de website van de Ketelfactory voor alle informatie over de tentoonstellingen, uitgave van boekjes en videoportretten over de exposerende kunstenaars. De Ketelfactory heeft ook een groot archief aan videoportretten.  

Bron teksten: De Ketelfactory - door Frits de Coninck