Amaliapark

Het 'Dakpark A4' is nu Amaliapark. Met de aanleg van de Ketheltunnel is een aantal jaren geleden een bijzonder nieuw stuk stad ontstaan. Een deel daarvan is ontwikkeld tot het Sportpark Willem-Alexander.

AMALIAPARK
Voor de ontwikkeling van het Amaliapark stelt het college van 2021 tot en met 2025 een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar. Een groot deel hiervan is afkomstig uit de ‘bruidsschat’ die Schiedam van Rijkswaterstaat heeft gekregen.

Met onder andere (Europese) fondsen en bijdragen van sponsoren zal het bedrag worden verdubbeld tot een investering van in totaal 2 miljoen euro. Dat geld wordt gebruikt voor onderhoud en de inrichting als toegankelijk ‘4 seizoenen-park’.

VEELZIJDIG 4 SEIZOENENPARK
Zo worden er planten, kruiden en bomen geplant die verschillende bloeitijden hebben. Daardoor heeft het park elk seizoen een andere uitstraling. De variatie zorgt ervoor dat er een bijzonder divers flora- en faunasysteem kan ontstaan.

Van de biodiversiteit kunnen Schiedammers én regiogenoten per fiets of te voet gaan genieten. Want naast het aanbrengen van groen wordt ook werk gemaakt van de bereikbaarheid vanuit de omgeving. Daarvoor zullen doorgaande wandel- en fietsroutes worden aangelegd.

Verder wordt onder meer geïnvesteerd in zitplekken, trappartijen, kunst en ‘balkons’ die uitzicht geven op het buitengewone landschap. Wethouder Ooijevaar: “Het wordt een plek waar je als Schiedammer elk seizoen opnieuw wordt verrast door de schoonheid van de natuur”.

GROENCOMPENSATIE
Het plan voor de inrichting van het Amaliapark is tot stand gekomen in overleg met de Stichting Batavier. Belangrijk onderwerp van gesprek was het aantal bomen dat wordt (terug)geplant.

De realisatie van de aansluiting van de A4 op de A20 (Ketheltunnel) is namelijk ten koste gegaan van een flink aantal bomen. In overleg met de Stichting Batavier wordt afgezien van één-op-één-terugplanting vanwege de bodemkwaliteit en de beperkte draagcapaciteit en laagdikte van het tunneldak.

In totaal worden 2.506 bomen (terug)geplant. Het resterende aandeel, 1.750 bomen, wordt gecompenseerd met een financiële bijdrage aan het Groenfonds.

                                    

Amaliapark
Zoomweg
3123 EP SCHIEDAM

Aanmelden