11 oktober 2023

Uitreiking Jillis Bruggeman Penning | richard Groenendijk

Reserveer hier je gratis ticket

Wanneer: Wo 11 oktober
Waar: Grote- of Sint Janskerk
Hoe laat: Van 19 - 22:30 uur
Toegang: Gratis (vooraf reserveren is verplicht!)
Meer weten:
Jillis Bruggeman Penning
gemeente Schiedam  
lhbtiSchiedam

De gemeente Schiedam en Stichting Jillis Bruggeman reiken de landelijke penning 2023 uit aan cabaretier Richard Groenendijk voor zijn jarenlange aandacht voor genderdiversiteit in zijn theater- en televisiewerk.

 

Richard Groenendijk

Groenendijk integreert al jaren aandacht voor de LHBTI+-gemeenschap in zijn programma's. Met het lied ‘Ik hoop het wel’ (nominatie Annie M.G. Schmidt-prijs 2021) deelt Richard met het grote publiek een levenservaring. Hij toont hiermee zijn eigen kwetsbaarheid, maar juist ook die van iedereen die valt op hetzelfde geslacht. Het maakt de luisteraar duidelijk dat acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend is.

Met zijn typetje Jopie Parlevliet houdt Richard travestie als kleinkunstvorm actueel. Door Jopies optredens buiten de theatershows, haar eigen show in 2015 en 2016, de carnavalsliedjes ‘Tebbie nou op je muil?!’ en ‘Spuitje d'r in, Spuitje d'r uit’, slaat zij ook een brug tussen een deel van de genderdiverse gemeenschap (herkenbaarheid en erkenning) en cisgender heteromensen (zichtbaarheid).

 

Theatervoorstelling 7 oktober Theater aan de Schie

In zijn theaterprogramma ‘Voor iedereen beter’ (Poelifinario prijs 2022 - categorie entertainment) vertelt Richard over zijn leven als getrouwde man met een man. Humorvol en ontwapenend neemt hij de kijker mee in de verschillende facetten van deze vorm van genderdiversiteit. En werkt zo aan zichtbaarheid en acceptatie.

Vorig jaar besloot Richard om het lied ‘Ik hoop het wel’ (geschreven door Jan Beuving) te doneren aan een campagne om aandacht te vragen voor het terug de kast in moeten van ouderen wanneer zij zorg krijgen. Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis waar medebewoners of personeel genderdiversiteit veroordelen of er niet bekend mee zijn.

Eerdere winnaars van de Jillis Bruggeman Penning

  • Raven van Dorst (2022)
  • Splinter Chabot en Sandro Kortekaas (2021)
  • Claudia de Breij (2020)
  • Boris Dittrich (2019) 
  • Barbara Barend (2018) 
  • Arie Boomsma (2017) 
  • Michael van Praag (2016) 
  • Amnesty International (2015)

Over Jillis Bruggeman 

De Schiedammer Jillis Bruggeman is op 9 maart 1803 terechtgesteld om zijn seksuele identiteit. Het was de laatste keer dat iemand onder Nederlands recht ter dood werd veroordeeld wegens het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Het is ook het laatste voltrokken doodvonnis in Schiedam. 

De gemeente Schiedam kent sinds 2015 jaarlijks de Jillis Bruggeman Penning toe aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van geslacht, seksuele of genderidentiteit. Het thema van dit jaar is: zichtbaar en onzichtbaar. Speciaal daarom worden er deze keer twee penningen uitgereikt. In de categorie ‘zichtbaar’ gaat de onderscheiding naar schrijver, programmamaker en tv-presentator Splinter Chabot. De andere penning is voor activist Sandro Kortekaas. De twee winnaars zijn te zien in een korte video over de Jillis Bruggeman Penning. 

Regenbooggemeente

In Nederland is er geen vervolging meer vanwege iemands seksuele identiteit, maar discriminatie komt helaas nog steeds voor. Het blijft dus zaak om waakzaam te zijn. De gemeente Schiedam wil hierbij een voortrekkersrol vervullen. Sinds 2014 is Schiedam een Regenbooggemeente en ondersteunt zij diverse LHBTI-projecten, de LHBTI-ambassadeurs en de Stichting Jillis Bruggeman, die onder andere de lokale LHBTI-belangen behartigt. 

Beeld: Richard Groenendijk © Irene van Weerdenburg

S'DAM TIPT!

S'DANS | if you could see me now

S'DANS | if you could see me now

SUIKERZOET FILMFESTIVAL

SUIKERZOET FILMFESTIVAL

gemma | fabian claes jansen

gemma | fabian claes jansen

Terug naar evenementen

Aanmelden