14 januari 2023 - 5 maart 2023

Stipendium Schiedams Water

Waar: Stedelijk Museum Schiedam
Wanneer: Van 14 januari t/m 5 maart 
Check ook Stedelijk Museum Schiedam

Drie jonge talentvolle fotografen hebben het Stipendium Schiedams Water 2022 gewonnen; een jaarlijkse prijs die 3 fotografen in staat stelt om de sociale transitie van Schiedam te verbeelden. Na eerdere edities, is het ditmaal de beurt aan Julia Gat, Florian Braakman en Bram Petraeus.  

    

Over de fotografen

Julia Gat (Israël, 1997) woont en werkt in Rotterdam en Marseille. Ze studeerde kunst en geesteswetenschappen aan de Open Universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgde zij kunstopleidingen aan de Willen de Kooning Academie in Rotterdam en The School of Visual Arts in New York. Ze fotografeert en maakt ook video’s. Haar werk varieert van documentaires tot portretvideokunst, waarbij ze op zoek gaat naar interactie tussen mensen. Ze heeft diverse prijzen voor haar werk gekregen, zoals de Steenbergen Stipendium Publieksprijs 2021, de ISEM Young Photographer in 2020 en de Franse Prix Polyptyque in 2022. 

Florian Braakman (Nederland, 1988) volgde een opleiding Fotonica in Ede en daarna de opleiding Fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Na zijn opleiding vestigde hij zich in Rotterdam Delfshaven, in de wijk Bospolder Tussendijken. Uit fascinatie voor de multiculturele samenleving van Rotterdam West besluit hij voor zijn project Delfshaven’s Finest (2013- heden) zijn medebuurtbewoners te fotograferen. Met de serie Broer (2017- heden) brengt hij de straatcultuur in beeld en voor de dia-installatie In Between Homes (2017- heden) reist Braakman met buurtbewoners naar hun vaderland. 

Bram Petraeus (Nederland, 1987) studeerde Fotonica in Ede. Hij woont in Amsterdam en werkt onder meer voor NRC Handelsblad, dagblad Trouw en het UWV. Hij wordt vertegenwoordigd door Hollandse Hoogte en ANP. Petraeus won diverse prijzen, zoals De Zilveren Camera in 2022 (1e prijs in de categorie Kunst, cultuur en entertainment) en 2017 (3e prijs in de categorie Nationaal Nieuws). Ook was hij finalist voor de Brussels Street Photography Contest (2017). 

Stadsgalerij 
De tentoonstelling met werk van de winnaars van het Stipendium is te zien in de Stadsgalerij van het Stedelijk Museum Schiedam. Dit is een speciale ruimte in het museum waar altijd tentoonstellingen te zien zijn die samen met Schiedammers tot stand zijn gekomen.  

Stipendium Schiedams Water
Het Stipendium Schiedams Water is een initiatief van Schiedammers en gaat over de sociale transitie van de stad. Cultureel Forum Schiedam klopte een jaar geleden aan bij het museum voor een samenwerking, en dit leidt nu tot de tentoonstelling Stipendium Schiedams Water 2022.     

S'DAM TIPT!

Spirituele Urgentie

Spirituele Urgentie

Jeneverfestival 2023

Jeneverfestival 2023

We Once Were One

We Once Were One

Terug naar tentoonstellingen

Aanmelden