11 september 2021 - 12 september 2021

Open Monumentendag Schiedam

Wanneer: Za 11 & zo 12 september
Hoe laat: Van 12 - 17 u
Info & plattegrond: I-Punt in de Waag, Lange Kerkstraat 39
Check hier programma Schiedam

Tijdens Open monumentendagen in het weekend van 11 en 12 september ga je op ontdekkingsreis in eigen stad.

Mijn monument is jouw monument
Het thema dit jaar is Mijn monument is jouw monument. Met het stadhuis, kerk en openbare gebouwen wilde Schiedam laten zien wat het waard is. Zo legt het Sint Jacobs Gasthuis of de Korenbeurs getuigenis af van de grote bloei die het brandersbedrijf in het laatste kwart van de 18e eeuw bracht.

De middeleeuwse kerk en het stadhuis laten zien waar een bescheiden en armelijke gemeenschap in de 15e en de 16e eeuw toch nog in staat was. De herenhuizen aan de Lange Haven brengen in steen het maatschappelijk succes van de stichters tot uitdrukking.  

En de gewone mensen dan? Hebben zij architectonisch niets van waarde nagelaten? Helaas, hun bijdrage aan het gezicht van de stad is vooral in de jaren vijftig tot en met zeventig van de vorige eeuw afgebroken in het kader van de krotopruiming. 

Onze generatie ziet de waarde, maar we zijn helaas te laat. Toch: kijk eens goed om je heen of je geen lage huisjes ziet met een deur, een raam ernaast en een heel bescheiden klokgeveltje. Ooit woonde daar misschien een brandersknecht met zijn vrouw. De 10 kinderen lagen in het  stro op zolder. Er staat er hier en daar nog wel eentje. 


 

 

S'DAM TIPT!

Huttenbouwproject

Huttenbouwproject

Rondvaarten fluisterboot Schiedam

Rondvaarten fluisterboot Schiedam

UN-BEE-LIEVABLE DISTILLERS WORKSHOP

UN-BEE-LIEVABLE DISTILLERS WORKSHOP

Terug naar evenementen

Aanmelden