Schiedam viert 750 jaar stadsrechten

In 2025 bestaat Schiedam 750 jaar. Dat wordt een heel jaar lang groots gevierd!

Hippe historische stad
Van een nederzetting bij een dam in de Schie is Schiedam nu uitgegroeid tot een hippe, historische stad, gecombineerd met het open en groene karakter van een dorp.

Dutch Distillers District
Van generatie op generatie is Schiedam dé broedplaats voor distilleerderijen van jenever en gin. Daardoor is Schiedam als Dutch Distillers District uniek in Nederland. 
 
Bijzonder cultureel erfgoed
Ontdek ook het bijzondere culturele erfgoed van Schiedam en de creatives van vandaag. Laat je verrassen door het diverse aanbod van de creatieve hubs, musea en galerieën.  
 

feestelijk programma voor en door alle Schiedammers

Voor het programma Schiedam viert 750! zijn alle initiatieven van alle Schiedammers welkom. 
Activiteiten speciaal georganiseerd voor de 750 jaar viering, maar ook de al reeds bestaande activiteiten krijgen een extra feestelijk tintje.

Wil je met jouw activiteit aansluiten bij het programma 750 jaar, kijk op de website van het programmabureau 750 hoe je mee kunt doen en je een bijdrage kunt aanvragen

Naar programmabureau 750

UIT in S'DAM

Schiedam Viert 750 jaar in 2025 en dat wordt een jaar lang groots gevierd!
Maar in 2024 is er natuurlijk ook van alles te beleven in Schiedam. In de UIT-agenda vind je alles over evenementen, voorstellingen, exposities, festivals en tours die plaatsvinden, zodat je niets hoeft te missen!

Naar UITladder 2024

Naar UITladder 2025

DAM in de Schie

Nabij de monding van de Schie werd rond 1230 een dam aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater.  

In 1247 kreeg Aleida van Holland (zus van graaf Willem II van Holland) bij haar huwelijk met Jan van Avesnes het oostelijke deel van de dam (en het poldertje) als bruidsgeschenk.

In 1258 kocht ze de polder Nuwer Scye (Nieuwe Schie) van Dirk Bokel. De polder besloeg wat nu de oude kern van Schiedam is, begrensd door Hoogstraat, Boterstraat en Broersvest.

In 1262 liet zij het kasteel Huis te Riviere bouwen en in 1272 kocht Aleida van Dirk II van Wassenaer al diens rechten te Schiedam. Vervolgens liet ze er een kerk en een gasthuis bouwen. Zij bevorderde de economische groei van Schiedam door het recht te verlenen om een weekmarkt en een jaarmarkt te houden.

In 1275 gaf Aleida, met toestemming van haar neef graaf Floris V, stadsrechten aan Schiedam.