Openbare boulderwand aanwinst S'DAM

De gemeente Schiedam heeft donderdag 9 mei een professionele oefenwand voor boulderen geopend. Boulderen is een nieuwe Olympische sport. Boulderen is het klimmen van korte routes op klimwanden die zo hoog zijn dat je nog kunt afspringen.

Clinic boulderen

  • Tot en met 4 september is er iedere woensdag van 13 tot 16 uur een clinic boulderen
  • Onder deskundige begeleiding van instructeur Jeroen Bliek
  • De clinic is gratis
  • Het is niet nodig om je vooraf aan te melden

De wand is aangelegd in samenwerking met ProRail bij het spoorviaduct in het verlengde van de Delflandseweg. Het is de eerste grote, gratis toegankelijke boulderwand in Nederland. De officiële opening werd onder andere bijgewoond door het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) en veelvoudig Nederlands kampioen Boulderen, Tim Reuser.

Wethouder Fahid Minhas (Sport) noemt deze unieke boulderwand een aanwinst voor Schiedam. “We willen Schiedammers, en zeker de jeugd, stimuleren om te bewegen. Het is onze wens om meer doe-activiteiten in de stad te creëren. De aanleg van deze boulderwand, vlakbij de skatebaan, past uitstekend in het sportbeleid van de gemeente Schiedam.”

Het Lentiz Life College op Schieveste neemt het boulderen op in het lesprogramma gymnastiek. Tijdens de opening verzorgden enkele leerlingen onder leiding van deskundige instructeurs een clinic. Namens de gemeente Schiedam heeft wethouder Minhas 18 paar klimschoenen en een aantal crashpads overhandigd aan Lentiz Life College.

Clinics boulderen
De boulderwand beschikt over 5 klimroutes, waaronder een kindercircuit en een route voor experts. De totale klimoppervlakte beslaat 228 vierkante meter, waarop 675 klimgrepen zijn aangebracht. De wand heeft een valdempende ondergrond en speciale verlichting.

De wand is gemaakt van gerecycled kunststof. Het materiaal is uiteindelijk weer geschikt voor hergebruik. De boulderwand is vanaf 9 mei gratis toegankelijk. Instructieborden ter plaatse geven informatie over hoe sporters veilig kunnen boulderen.

Aantrekkelijker en veiliger
De aanleg van deze openbare boulderwand is onderdeel van de gemeentelijke gebiedsontwikkeling A20-zone Schiedam, waarbij verschillende deelgebieden in samenhang met elkaar worden ontwikkeld. De onderdoorgangen aan Overschieseweg en Delflandseweg verbinden wonen, werken en het stationsgebied. De opeenvolging van verschillende onderdoorgangen is echter niet aantrekkelijk. Door het realiseren van een sportvoorziening wil de gemeente deze locatie aantrekkelijker en veiliger maken.

De boulderwand is aangelegd door Vertigo Climbing Structures & Equipment, gevestigd in de Spaanse Polder.