Rondleiding Grote- of Sint Janskerk

Een engel op de orgelkast, watergeuzen en het wijwaterbakje. De zilveren doopschaal en de ‘goudleer-kamer’. Je luistert tijdens deze leuke tour naar anekdotes en boeiende verhalen van de gids.

De Grote- of Sint Janskerk is één van de oudste gebouwen van Schiedam. De driebeukige hallenkerk werd rond 1335 gebouwd op een plaats waar eerder in 1262 een kleine kerk heeft gestaan.

Visnetten en Jaarmarkt

Het verhaal begint in 1425, de kerk werd naast de kerkdiensten ook gebruikt voor het drogen van visnetten, het repareren van zeilen en de Jaarmarkt werd er gehouden.

Geheim

Loop langs de contouren van de voormalige grafkapel van de heilige Liduina, beschermheilige van Schiedam en de schaatsers. En ontdek het best bewaarde geheim van de kerk: de grootste geheel met goudleerbehang beklede kamer in Nederland.

Rijke Stinkerd

Op de oude grafstenen lees je veel typische Schiedamse namen en je komt te weten waar de uitdrukking ‘Rijke Stinkerd’ vandaan komt. Bewonder het ‘Het Lam’, dit kunstwerk bestaat uit duizend brokstukken van de in 1572, tijdens de Beeldenstorm, vernielde beelden en altaren die in de kerk stonden.

Prijs: 75,00

Check datum en tijd

Bijzonderheden:

  • Kinderen vanaf 6 jaar en ouder vinden deze tour ook super leuk!
  • Kinderen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene mee met de tour
  • Maximaal 20 personen per rondleiding
  • Start rondleiding Grote- of Sint Janskerk is in het I-Punt S’DAM, Lange Kerkstraat 39