Beelden van vrede reizen door Schiedam

Het schilder- en tekenproject, mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Schiedam en het fonds WijDoenMee, bracht 19 vluchtelingen met verblijfsvergunning samen met 3 kunstenaars, die zelf ook ooit als statushouder naar Schiedam zijn gekomen.

Gedurende 8 dagen werkten ze in JB12, de voorlopige woonvoorziening in Nieuwland die nu niet meer in gebruik is, aan de totstandkoming van de 4 grote doeken. De schilderijen, boodschappen van vrede, voor alle mensen in Schiedam, worden de komende maanden tentoongesteld:

  • Grote- of Sint Janskerk, Lange Kerkstraat 37: Van 17 tot 30 december
  • Bibliotheek Schiedam, Lange Haven 145: Van 30 december tot 11 januari
  • Apostolisch Genootschap, Lindeijerstraat 5: Van 12 tot 26 januari
  • Stadskantoor op het Stadserf: Van 26 januari tot 23 februari

De Werkgroep Vredesweek Schiedam, samen met Vluchtelingen-Werk Schiedam en stichting Zona Franca organiseerden het project De Kunst van Vrede. Voor de realisatie, de begeleiding tijdens het tekenen en schilderen, is de hulp gevraagd van de kunstenaars Mosab Anzo uit Syrië, Houman Esmail Nia uit Iran en Juan Heinsohn uit Chili.

Community art

De Kunst van Vrede is een community art project waarin ruimte werd geboden aan nieuwe Schiedammers, gevlucht uit oorlogslanden, om beelden over vrede te tekenen en te schilderen. Vrede zoals ze gekend hebben voor de oorlog in hun geboorteland, maar vooral vrede zoals ze in Nederland hebben ervaren.

Meer informatie: Radboud Sinnecker: radboud@kabelfoon.nl