16 maart 2019 - 16 juni 2019

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan zijn genomineerd voor de 12e editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Van 16 maart tot en met 16 juni is het werk te zien. Halverwege de tentoonstelling wordt de winnaar bekend gemaakt.

De 3 jonge kunstenaars maken kans op een geldprijs van € 10.000 en een boekpublicatie. De drie kanshebbers voor de prijs worden zoals altijd voorgedragen door een kenner uit de Nederlandse kunstwereld, die eveneens zal optreden als ambassadeur van zijn of haar kandidaat.

Kunstverzamelaar Rattan Chadha nomineert Neo Matloga (1993). Chadha koos voor de Zuid-Afrikaanse schilder, die is verbonden aan kunstenaarswerkplaats De Ateliers in Amsterdam, vanwege diens eigenzinnigheid en het feit dat het werk zich niet in een eerste oogopslag prijsgeeft. 'De figuren op de schilderijen zijn zoekend en onvoorspelbaar. Wat spreek er uit hun zielen?'

Fotograaf Robin de Puy nomineert Lonneke van der Palen (1985). 'Ze weet in haar werk prachtig te spelen met licht, kleur en vorm. De series vrij werk die ze heeft gemaakt in Kaapstad, Amerika en Marokko zijn mijn favorieten; daar weet zij een plastic zak, een lullig paaltje of een afstandsbediening zo te fotograferen dat het er opeens wél magisch uitziet.'

Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht, nomineert Funda Gül Özcan (1984) die haar positie als vrouw en Turkse inzet om op een prikkelende manier de actualiteit te bevragen. 'Zij vermengt op een vernuftige wijze het persoonlijke met het maatschappelijke. Haar werk oogt ‘flashy’ en hightech maar is evenzeer trashy en ruig.'

Boekpublicatie

Eerdere winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs waren onder anderen Floris Kaayk, Femmy Otten, Bram de Jonghe, Evelyn Taocheng Wang en Anne Geene die zich inmiddels succesvol manifesteren in en buiten Nederland.

Dit jaar krijgt de winnaar voor het eerst ook een financiële ondersteuning van € 10.000 en een boekpublicatie, beschikbaar gesteld door het Jaap Harten Fonds. Naast de juryprijs van € 10.000, stelt de Rabobank ook € 2.500 beschikbaar voor een publieksprijs.

Bezoekers van het Stedelijk Museum Schiedam kunnen stemmen op één van de drie kandidaten. De winnaar van de publieksprijs wordt 2 juni bekend gemaakt.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs wordt mogelijk gemaakt door de Volkskrant. het Stedelijk Museum Schiedam. de AVROTROS, Rabobank Nederland, de Stichting Stokroos, het Harten Fonds, het Mondriaan Fonds en SDAM.

Foto: Neo Matloga