2 juni 2018

Je kan het dak op! - Schiedamse Dakentour

Ga je mee het dak op? Beleef Schiedam op grote hoogte met spectaculaire uitzichten. Neem zaterdag 2 juni deel aan de Schiedamse Dakentour als onderdeel van het evenement Rotterdamse Dakendagen. Kies uit 3 tours, om 10:45 uur, 12:45 uur en 14:45 uur.

Proef de hoogte

Proef de hoogte in het Distillers District Schiedam. Tijdens de Schiedamse Dakentour spot je de 7 hoogste molens van de wereld. Je beklimt 2 van deze reuzen: molen De Kameel en molen De Palmboom en een privé dakterras. Een weekend vol spectaculaire uitzichten, gin proeverijen, Spoken Word en fijne muziek!

Dakentour

  • Koop een ticket en ga mee met de Dakentour
  • Ticket: €12,50 p.p. (7,50 met een Dakpas)
  • Let op: tickets zijn alleen online te koop (dus niet te koop in het I-Punt!)
  • Er zijn 3 tours: om 10:45 uur, 12:45 uur en 14:45 uur
  • Tijdsduur: plm. 2,5 uur
  • Verzamel 10 minuten voor de start van de tour bij het I-Punt in de Waag, Lange Kerkstraat 39. 
  • Samen met een gids wandel je naar de verschillende dak locaties, geniet je van muziek, een ginproeverij en Woordkunst
  • Per tour is er plaats voor max. 15 deelnemers
  • Deelname is vanaf 18 jaar

Heerlijke ramen en gin bij molen De Palmboom

Smul bij de molen De Palmboom van een smakelijke proeverij van vers gemaakte ramen door Yokohama Ramen Saito en toost met Bobby’s Gin. Leuk detail is dat zowel voor de ramen als voor de gin grondstoffen worden geleverd door de Schiedamse Molens.

Molen De Palmboom is oorspronkelijk gebouwd in 1781 om grondstoffen voor de jeneverproductie te malen. Tijdens een brand in 1901 aan de overkant van de Vest is er een vonk overgeslagen, waardoor de molen volledig is uitgebrand. De molenstomp is overeind gebleven en volledig herbouwd.

Woordkunst bij Molen De Kameel

Geniet bij molen De Kameel op de balie van woordkunst. Luister naar originele boodschappen en invalshoeken verpakt in technische hoogstandjes, rijmschema's, woordspelingen en andere taalvaardigheden. 

Wist je dat molen De Kameel maar liefst 30,5 meter tot aan de kap meet. Deze stellingmolen is gebouwd in 1715 tijdens de beginjaren van de jeneverindustrie. De Kameel heeft als moutmolen gewerkt tot in de vroege morgen van 20 maart 1865. Op die dag blies, oeps, een windvlaag de wieken en de bovenas van de molen. Een herbouw mocht zeker niet ontbreken en hiermee is een groot deel van de jenever- en molengeschiedenis van Schiedam zichtbaar gebleven. Molen De Kameel is met 30,5 meter de kleinste van de Schiedamse molens.

Kleine breekbare liedjes op een privé dakterras

Stap in een groene sfeervolle oase op een particulier dak in de stad. Eigenaar van dit prachtige dak is Tanja Sijp een Schiedamse decorateur en restaurator. Tanja werkt in haar instituut voor Restauratie en Decoratie graag met kleur. Kleur is sfeerbepalend, draagt een boodschap uit, spreekt een eigen taal, beïnvloedt een ruimte: kleur is emotie. Dit zie je ook terug op het sfeervolle dak. De breekbare intieme liedjes van singer-songwriter Lisa van Nes passen perfect op dit terras.

Foto: Cilia Batenburg