2 juni 2019

Rotterdamse Dakendagen - Schiedamse daken

Daken in de Schiedamse historische binnenstad doen mee met de Rotterdamse Dakendagen. Naast de 20 Open Daken in Rotterdam, kun je ook 4 Schiedamse daken bezoeken! Met de Rotterdamse Dakendagen Dakpas kun je ook 4 daken in Schiedam bezoeken.

Schiedam

Schiedam heeft de hoogste molens ter wereld en jenever & gin. Naast de romantische grachten in de historische binnenstad, de monumentale pakhuizen en musea heeft deze stad nog veel meer te bieden. Schiedam heeft ook een bruisende en zeer creatieve maakindustrie en veel dichters, muzikanten en kunstenaars.

Wanneer: Zaterdag 1 juni en zondag 2 juni
Waar: 4 Schiedamse daken
Tickets: Koop je Dakpas online. Prijs €8,50 p.p. (geldig voor 1 dag)

4 Daken in S'DAM

Parkeergarage De Nieuwe Passage
Koemarkt 10, 3111 EA Schiedam
Parkeer dak met alom uitzicht onder meer op architectonische parel en rijksmonument De Passage van Pieter Sanders.

Het ‘Passage dak’ functioneert op zaterdag en zondag als centraal dak. Er is van alles te doen: sfeervolle livemuziek, een boksring met boks clinics van boksschool De Haan, een kunstklas door het Stedelijk Museum Schiedam en op zondag kan de vermoeide dakenreiziger er gemasseerd worden. Maar je kunt ook gewoon onderuit zakken op een strandstoel en met een versnapering van het uitzicht genieten.

Dak atelier kunstenaar Jacques Tange
Schie 50, 3111 PN Schiedam
Op het dak kun je een werk van Tange beleven op de Schiedamse Rothko-manier.

Tange heeft een groot atelier aan de Schie met veel werken aan de muur, creaties in verschillende stadia van het kunstzinnige proces en klassieke muziek op de achtergrond. Jacques Tange is tijdens deze 2 dagen aanwezig zodat de ervaring, wanneer gewenst, ook gedeeld kan worden met de maker van het kunstwerk.

Dak Molen De Kameel
Doeleplein 6, 3111 PA Schiedam
Van mout malen tot elektriciteit opwekken met een fantastisch uitzicht op Schiedam en Rotterdam.

De Kameel is een in 2011 herbouwde stellingmolen. De oorspronkelijke molen werd in 1715 gebouwd, ongeveer 30 meter oostelijk van de plaats waar nu de herbouwde molen langs de Schie staat. Het was een van de 20 moutmolens die Schiedam bezat, mout werd gemalen voor de jeneverstokerijen.
De molen wekt elektriciteit op, maar er kan ook graan worden gemalen. In De Kameel is o.a. stichting De Schiedamse Molens gehuisvest.

Dak Monopole
Hoogstraat 99, 3111 HC Schiedam
Amsterdamse School op Schiedamse wijze, 1 en 2 juni omgetoverd tot creatieve broedplaats.

Opvallend aan dit markante hoekpand, gelegen tegenover het Stedelijk Museum, zijn de kleine ramen met glas in lood, waarbij op de begane grond strakke lijnen zijn gehanteerd terwijl de hoger gelegen zwieriger zijn en meer tegen art nouveau aanleunen. En verder is het fraaie dakterras opvallend!

Tegenwoordig zit er een architectenbureau in de Monopole: ARD, Atelier Ruimdenkers. 1 en 2 juni presenteren zij zich als creatieve makers. Maar veel meer creatieve Schiedamse makers presenteren zich deze 2 dagen. De nadruk ligt op makers die in het Hoogstraatkwartier actief zijn zoals onder andere modeontwerpers en edelsmeden.
Laat je verrassen door een veelzijdig scala aan talent, maar vergeet natuurlijk niet te genieten van het mooie gebouw met het fraaie dakterras.

De Monopole werd in 1921 gebouwd als bioscoop Pandora. De Schiedamse architect Stahlie bouwde het in een verstrakte versie van de Amsterdamse School. Het orgel in het gebouw (voor de muzikale begeleiding van de zwijgende films) was afkomstig van de Schiedamse firma Standaart. Tussen 1932 en 1938 heette de bioscoop City, om hierna de naam te krijgen waaronder het gebouw bekend staat: Monopole.
Monopole sloot in 1968 de deuren en ruim 30 jaar later kocht de gemeente het sterk in verval geraakte pand op.