12 mei 2018

Nationale Molendag


Wie wil nou niet een keer de hoogste molens ter wereld beklimmen? En kijken hoe de molenaar nog steeds graan maalt op de wind? Tijdens Nationale Molendag op zaterdag 12 mei kan het allemaal.

In de oude binnenstad staan de brandersmolens, waarvan er één nog steeds maalt voor branders, bakkers en vele thuisbakkers.

De molen beleef je pas echt als je binnen bent

De molens zijn beeldbepalend voor Nederland. Deze monumenten beleef je pas echt, wanneer je binnen bent. Aangedreven door de wind voel je de molen trillen, kloppen en bonken. Kom tijdens de Nationale Molendag naar de molens in Schiedam en ervaar hoe hij de molenaar het graan tot meel maalt.

Babbersmolen

Schiedam heeft ook de oudste stenen poldermolen van Nederland, de Babbersmolen. Deze staat in een miniatuurpolder met een slotenpatroon van verschillende dieptes die helemaal onder water kan worden gezet.

Bij de Babbersmolen, Schiedamsedijk 2 waan je je 100 jaar terug in de tijd op boerenland met schapen, hooiruiters, eendenkooi, wilgengriend en moestuin. Want een poldermolenaar en zijn gezin deden van alles erbij om hun kostje bij elkaar kunnen te scharrelen.

In de miniatuurpolder kun je helpen om de polder weer droog te malen met behulp van een houten scheprad en je eigen spierkracht. Hierdoor ervaar je wat voor kracht er nodig is om het enorme scheprad in de Babbersmolen in beweging te brengen. Al het water wordt uitgeslagen in een mini-poldervaart met kleine werkende keersluizen waarna het naar de fictieve zee stroomt.