17 februari 2019

Muziek met een verhaal

Waarom is de gitaar van The Troggs niet goed gestemd? Wie was Sylvia’s mother? Hoe verandert een gospelsong in een gevangenislied? Walter Diedrich, Neerlandicus en muzikant houdt zondag 17 februari een lezing met anekdotes, feitjes & weetjes uit de muziekgeschiedenis.

Live muziek

Centraal staat de kwestie hoe de muziek beïnvloed is door historische gebeurtenissen en maatschappelijke ontwikkelingen. En hoe klinkt dat? Walter begeleidt met diverse instrumenten en Martine de Heij met zang. Het wordt een gezellige middag vol ontdekkingen en genieten van live-muziek. Dit wordt georganiseerd i.s.m. De Illustere School Schiedam.

Aanvang: 15.00 uur.
Entree: €5,00

Illustere school

Een Illustere school of Athenaeum Illustre was vanaf de 16e eeuw een instelling voor hoger onderwijs in de Noordelijke Nederlanden, die alleen een academische basisopleiding mocht verzorgen, maar geen promotierechten bezat. Dit recht was vanouds een soeverein recht, dat toebehoorde aan de landsheer.

De bijzondere staatkundige organisatie van de Republiek bracht met zich mee dat het hier de gewestelijke Staten waren aan wie dit recht was voorbehouden. Elk gewest wilde echter wel zijn eigen universiteit hebben.

Voor de oprichting van een illustere school, niet gebonden aan een academisch statuut, gold dat in nog sterkere mate. Elke stad die een dergelijke hogeschool wilde financieren kon er een stichten. Dat was gunstig voor de eigen bevolking, omdat de studenten dan vaker in hun eigen omgeving terechtkonden.