9 december 2018

MA - rondleiding

Tijdens een rondleiding op zondag 9 december vertelt Margi Geerlings de verhalen achter de foto’s die zij de afgelopen jaren maakte van Joke Borst.

Fotografe Margi Geerlinks was kind aan huis bij Joke Borst, de onlangs overleden dementerende moeder van Hugo Borst. Ze fotografeerde haar op de meest bijzondere, persoonlijke en kwetsbare momenten in de laatste jaren van haar leven. Deze foto’s zijn nu te zien in de tentoonstelling Ma in het Stedelijk Museum Schiedam.

Jij bent toch familie?

Margi Geerlinks volgde Joke Borst die eind augustus overleed, ongeveer 10 jaar. Ze legde vast hoe Joke haar huis moest verruilen voor een plek in een verzorgingstehuis en wat dementie voor moeder en zoon betekent.

‘We kregen een nauwe band en maakten vaak grapjes over het leven. Joke voelde zich vertrouwd bij mij. Jij bent toch familie, zei ze vaak?’ 2 van de foto’s die nu in het museum hangen, sieren het omslag van de succesvolle boeken Ma en Ach moedertje, waarin zoon en mantelzorger Hugo Borst liefdevol en soms ook grappig schrijft over zijn moeders aftakelende geest.

Margi Geerlings

Margi Geerlinks (Kampen, 1970) woont en werkt in Rotterdam en Schiedam. Ze houdt zich sinds 1997 bezig met het thema van de eeuwige jeugd en het verouderingsproces. Haar werk gaat bijna altijd over mensen. Hoe ze zijn of hoe ze zouden kúnnen zijn dankzij haar digitale manipulatie.

Haar werk hangt geregeld op prestigieuze (inter)nationale kunstbeurzen en kreeg lovende recensies in onder meer The New York Times en The Guardian. Particulieren en musea, waaronder Museum Voorlinden, kochten haar werk aan.

Wanneer: Zondag 9 december
Aanvang: 14:00 uur
Rondleiding: Gratis
Toegang: €12,50
Vooraf aanmelden: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl 

Foto: Margi Geerlinks. Ma, 2014-2018.