25 maart 2018

Lunchlezen met Arthur Japin

Een mooie afsluiting van een winterlange Lunchlezen op zondag 25 maart met niemand minder dan Arthur Japin (1956).

Kolja

Kolja is 8 jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Tsjaikovski zich over hem ontfermen. 18 jaar lang trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement. Modest leert hem liplezen en feilloos spreken. Dankzij Pjotr lukt het hem zelfs muziek te ervaren.

Tsjaikovski’s overlijden

Kort voordat de componist in 1893 sterft, richt hij zijn laatste brief, een smeekbede, aan Kolja. Als de jongeman, inmiddels 25, op de ochtend van Tsjaikovski’s overlijden in Petersburg arriveert, begint hij te twijfelen aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt door iedereen stilgehouden. Maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen.

Stierf de componist een natuurlijke dood of was hij slachtoffer van een complot? Wat stond er in de brieven waarmee men hem chanteerde? Wat was de rol van het geheimzinnige studiegenootschap en hun erecode? Wie dreef Tsjaikovski tot zijn gruwelijke dood en waarom greep de Tsaar niet in?

Kolya heeft 3 dagen, tot de staatsbegrafenis, om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Entree € 17,50 inclusief een lichte lunch.