31 oktober 2019

Literair Café - Drs. P

Ivo de Wijs en muzikale voddenman Roland Vonk brengen donderdag 31 oktober, tijdens Literair Café, het werk van Heinz Polzer, alias Drs P ten gehore en gaan erover in gesprek.

Drs. P

Begin jaren vijftig schrijft Polzer (1919-2017) zijn eerste artikelen en verzen, onder meer voor het satirische maandblad Mandril.

Van 1952 tot 1954 werkte hij bij het reclame-onderdeel van Unilever LINTAS (Lever's International Advertising Services) in Schiedam. Willem Duys -collega bij LINTAS Schiedam- verzint de artiestennaam Drs. P. Na een optreden in Duys’ televisieprogramma Voor de vuist weg krijgt Drs. P landelijke bekendheid. Polzer werd een veelgevraagd tekstschrijver en publiceerde een groot aantal bundels met zijn werk.
Op 24 augustus 2019 is de 100e geboortedag van Heinz Polzer.

Ivo de Wijs

Ivo de Wijs is tekstdichter en presentator. Van 1971 tot 1980 trad hij op met het Kabaret Ivo de Wijs. Hij schreef en schrijft teksten voor Jenny Arean, Paul de Leeuw, Kinderen voor kinderen en anderen, maar vooral voor Jasperina de Jong. Als light verse-dichter publiceerde Ivo 10 bundels onder andere Vroege Vogels Radioverzen. Hij bezorgde een selectie uit de liedteksten van Drs. P (Tante Constance en Tante Mathilde).

Roland Vonk

Radiomaker Roland Vonk is wereldberoemd in de Rotterdam. Vonk zal Ivo de Wijs vanavond bevragen over zijn vriendschap met Polzer en natuurlijk over hun samenwerking. Daarnaast zal hij geluidsfragmenten laten horen, die hij put uit zijn gigantische archief.

Literair café

Het literair café wordt in samenwerking met het Literair Gezelschap Schiedam georganiseerd. 
Iedere laatste donderdag van de maand vindt het plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs.

Een inspirerende literaire avond waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen, elkaar ontmoeten tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel.

Wanneer: Donderdag 31 oktober
Hoe laat: 20:00 uur tot 22:00 uur
Waar: Bibliotheek Schiedam in Korenbeurs, Lange Haven 145
Entree: €10,00 (€ 2,50 korting voor leden van de bibliotheek en van het Literair Gezelschap Schiedam. Scholieren betalen op vertoon van hun C.J.P. €5,00
Toegangskaarten voor het 'Literair café' zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek in de Korenbeurs en de Schiedamse boekhandels. Reserveren kan ook via: klantenservice@debibliotheekschiedam.nl