16 november 2019

Leeskring Nederlandse Klassiekers

Neerlandicus Hans Overheul maakt zaterdag 16 november een keuze uit gedichten van Vasalis.

Vasalis

Het pseudoniem Vasalis is een latinisering van de achternaam van Margaretha Leenmans, Kiek voor haar vrienden. Ze studeert in Leiden geneeskunde en antropologie. Na haar studie vestigt ze zich in 1939 als arts in Amsterdam en trouwt met de neuroloog Jan Droogleever Fortuyn. Zij raakt bij kunstenaarssociëteit De Kring bevriend met bekende dichters uit die jaren.

In 1940 debuteert Vasalis met de bundel Parken en woestijnen. Andere dichtbundels zijn De vogel Phoenix uit 1947 en Vergezichten en gezichten uit 1954. De drie bundels die tijdens haar leven verschijnen, bevatten in totaal zo'n honderd gedichten.

Postuum verscheen in 2002 De oude kustlijn. Vasalis’ gedichten eindigen vaak, na een reeks natuurindrukken, op een zelfbespiegeling. Vasalis woont van 1964 tot haar overlijden in 1998 in het huis De Zulthe bij Roden in Drenthe. Ze werkt tot haar pensioen als kinderpsychiater in Assen en Groningen.

Literair Gezelschap

Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Het gekozen boek sluit aan bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam.

Wanneer: Zaterdag 16 november
Hoe laat: Van 10:30 - 12:30 uur
Waar: Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs, Lange Haven 145 
Toegang: De toegang is gratis