20 april 2019

Leeskring Nederlandse Klassiekers

Zaterdag 20 april geeft Neerlandicus Hans Overheul een lezing over een klassieker. Deze keer over: Een Leeg Huis van Marga Minco. 

Marga Minco

Marga Minco werd als Sara Menco in 1920 geboren in Breda. Haar veel vertaalde oorlogskroniek Het bittere kruid (1957) is een klassieker uit de Europese literatuur over de Tweede Wereldoorlog. Minco wordt vooral bewonderd om haar zuivere en sobere taalgebruik. 'Haar proza,' aldus criticus Michiel Krielaars in 2015, 'leest bijna alsof het gisteren werd geschreven, zo helder en indringend is het, zo goed van sfeer en zo vol verdiepende waarnemingen.

' In Een leeg huis (1967) schetst Marga Minco een beeld van de chaotische periode vlak na de bevrijding. Op geraffineerde wijze gebruikt ze flashbacks, waarmee ze de belevenissen van een vooruitstrevende jonge vrouw in de tussenliggende periode zichtbaar maakt. Voor haar gehele oeuvre ontving zij in 2005 de Constantijn Huygensprijs en in 2019 de P.C. Hooftprijs.

Inspiratie

Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Het gekozen boek sluit aan bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam.

Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. De toegang is gratis. Bij voldoende belangstelling wordt de lezingencyclus in het najaar voortgezet en wordt bekeken of er ook oorspronkelijk Engelse, Franse, Duitse (wellicht Russische) klassiekers aan de orde kunnen komen.

Meer data van deze reeks:

  • 18 mei 

Toegang: De toegang is gratis
Wanneer: Zaterdag 20 april, van 14:00 uur tot 16:00 uur
Waar: Lange Haven 145, Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs