16 maart 2019

Leeskring Nederlandse Klassiekers

Op leven en dood van Anna Blaman. Zaterdag 16 maart geeft neerlandicus Hans Overheul een lezing over werk van Anna Blaman.

Anna Blaman

Anna Blaman (Ben Liever Als MAN) is een openlijk lesbisch schrijfster. Haar romans en verhalen worden evenzeer bewonderd, bijvoorbeeld door een collega als S. Vestdijk, die haar stilistische, en compositorische kwaliteiten prijst, als verguisd door critici uit de confessionele hoek.

In 1949 vindt er zelfs een Boekentribunaal plaats, waar Blaman wordt aangeklaagd op grond van literaire tekorten. Na haar dood in 1960 raakt haar werk wat in de vergetelheid, reden temeer om het weer eens onder de loep te nemen.

Inspiratie

Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Het gekozen boek sluit aan bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam.

Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. De toegang is gratis. Bij voldoende belangstelling wordt de lezingencyclus in het najaar voortgezet en wordt bekeken of er ook oorspronkelijk Engelse, Franse, Duitse (wellicht Russische) klassiekers aan de orde kunnen komen.

Meer data van deze reeks:

  • 20 april
  • 18 mei 

Toegang: De toegang is gratis
Wanneer: Zaterdag 16 maart, van 14:00 uur tot 16:00 uur
Waar: Lange Haven 145, Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs