2 oktober 2019 - 13 oktober 2019

Kinderboekenweek - reis mee!

Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, een huifkar, hogesnelheidstrein of een ruimteschip. De Kinderboekenweek, van 2 tot en met 13 oktober, gaat over voertuigen.

Reis mee!

Met het thema Reis mee! Gaan we op reis in kinderboeken. Niet de bestemming maar het vervoer erheen staat centraal. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een cruiseschip, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond op een catamaran.
Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt. Van een rondje op de step in de buurt tot aan een ruimtereis door het heelal. Toer je alleen of samen? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal!

Anna Woltz schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de 65ste Kinderboekenweek.
André Kuipers schrijft het Prentenboek van de Kinderboekenweek met illustraties van Natascha Stenvert.

Anna Woltz

Anna Woltz begon haar schrijverscarrière op 15 jarige leeftijd toen ze een jaar lang columns schreef voor de Volkskrant over haar leven op school. In 2002 kwam haar 1e kinderboek uit: Alles kookt over. Na haar studie Geschiedenis in Leiden werd Anna fulltime schrijfster en heeft sindsdien meer dan 22 boeken op haar naam staan.

Mijn bijzonder rare week met Tess werd bekroond met Vlag en Wimpel door de Griffeljury. Het boek wordt ook verfilmd en verschijnt in 2019 in de bioscoop. Honderd uur nacht is bekroond met de Nienke van Hichtum-prijs. Gips werd bekroond met De Gouden Griffel 2016, in december verschijnt de gelijknamige jeugdserie op televisie. Alaska kreeg een Zilveren Griffel.

André Kuipers

Toen André Kuipers 12 jaar was en sciencefictionboekjes van zijn oma kreeg wist hij het zeker: ooit zou hij zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken. In 1998 werd hij door ESA geselecteerd als astronaut en opgenomen in het Europese astronautencorps.

Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn 1e missie naar het internationale ruimtestation ISS. Kuipers was de 2e Nederlandse astronaut die de ruimte inging. Missie DELTA duurde 11 dagen.
Op 21 december 2011 verliet hij de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen. Tijdens de langste Europese ruimtevlucht ooit, schreef Kuipers het prentenboek, André het astronautje voor zijn kinderen.

Hierna volgde nog 3 prentenboeken van André het astronautje, die hij samen met illustrator Natascha Stenvert maakte. In september 2018 verscheen André het astronautje; hoe word je astronaut?

Natascha Stenvert

Natascha Stenvert behaalde in Groningen haar diploma Kunstacademie. Nadat in 1998 haar werk tentoongesteld werd op de Kinderboekenbeurs in Bologna (Italië), ging haar werk de hele wereld over. In 2005 verscheen het eerste Kolletje-boek en ook de Kolletje en Dirk-serie maakte zij samen met schrijver Pieter Feller. De verhaaltjes met kleurrijke illustraties van Kolletje warden bekroond met de Pluim van de Maand (2005).

Bramenjam is het 1e prentenboek dat Stenvert helemaal alleen maakte. Dit boek stond in de Prentenboeken TopTien van De Nationale Voorleesdagen 2012. Sinds 2012 maakt zij samen met astronaut André Kuipers de André het astronautje-prentenboeken. Op dit moment werkt zij aan een nieuwe serie Vinnie en Flos samen met auteur Marte Jongbloed.

Het Kinderboekenweekgeschenk is gratis verkrijgbaar bij de boekhandel als je minstens €10,00 aan kinderboeken besteed.
Het boek is ook te leen en/of te reserveren via de bibliotheek.

De Bibliotheek Schiedam organiseert een aantal leuke en leerzame activiteiten in de Kinderboekenweek.
Waar en wanneer? Hou de website in de gaten!