19 januari 2018

GIARDINO MUSICALE - O NEDERLAND

Giardino Musicale brengt op vrijdag 19 januari een ode aan de muziek van de lage landen zoals die klonk in de Renaissance en de Barok.

Er is natuurlijk aandacht voor de grote namen als Sweelinck en Van Wassenaer, maar daarnaast ook voor de muziek zoals die te horen was op markten en in herbergen. Als kers op de taart maakt Giardino Musicale een uitstapje naar de Nederlandse hedendaagse muziek, en laat horen hoe deze op historische instrumenten klinkt.

Met het programma O Nederland wil Giardino Musicale een beeld schetsen van de muziek in de Lage Landen, haar bloei en glorie beginnend in de Gouden Eeuw.

Sweelinck

Componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck wordt gezien als de belangrijkste componist uit de Noordelijke Nederlanden op de grens van Renaissance en Barok. Van hem zijn o.a. meer dan 70 werken voor toetsinstrumenten overgeleverd. Afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden is de Antwerpse componist Nicolaus a Kempis, o.a. bekend om zijn vier bundels met sinfoniae voor huiselijk gebruik.

Herbergen

In herbergen waren vaak instrumenten beschikbaar voor iedereen die er op kon spelen. Er werden regelmatig korte liedjes gespeeld uit bundels zoals Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes en Contredansen (met aansprekende en beeldende titels als: ‘De boer die was syn koetie kwyt’ en ‘Ik gink eens Vreyen tot Amsterdam’).

Unico van Wassenaer

Edelman en diplomaat Unico van Wassenaer had een stiekeme passie: hij componeerde!
Naast musici en componisten van eigen bodem had Nederland in het algemeen en Amsterdam in het bijzonder ook een grote aantrekkingskracht op buitenlanders. De uitgeverij van Estienne Roger in Amsterdam publiceerde zo, naast muziek uit Nederland, ook heel veel muziek van buitenlandse componisten, waaronder hobosonates van Schickhardt (opgedragen aan Jan Willem Friso, Prins van Oranje en Nassau). Cellist en componist Alexis Magito (Rotterdam 1711) stamt uit een Duinkerkse acrobaten familie, die in de 18e eeuw in Nederland uitgebreid furore maakte.