Euroscoop Schiedam - goes opera

25 maart 2018

Euroscoop Schiedam - goes opera

Met een heerlijk glaasje bubbels en een prachtige voorstelling geniet je van een onvergetelijke opera-avond! Op zondag 25 maart kijk je naar Les Noces de Figaro.

Les Noces de Figaro - Wolfgang Amadeus Mozart

Opera Bastille, Parijs. Opera Bouffe in 4 aktes (1786)
Les Noces de Figaro is de 1e van 3 opera’s die Mozart schreef samen met Lorenzo da Ponte. De tekst is afkomstig van het stuk van Pierre Carin de Baumarchais, Le Mariage de Figaro, dat jaren verboden was wegens censuur omdat het verhaal over een kamerdienaar die rebelleerde tegenover zijn overste ging.

In Oostenrijk was de voorstelling van het stuk in het Duits ook verboden door keizer Joseph II en het was pas na het verwijderen van de meest scherpe politiek-satirische stukken dat Mozart en zijn librettist van de overheden de toestemming kregen om er een opera van te maken. Bijgevolg leken de auteurs het zwaartepunt van het stuk (zijn revolutionair aspect) te verplaatsen naar een vraag die centraal staat in het oeuvre van Mozart: de liefde en de relaties tussen individuen.

Les Noces de Figaro markeert een datum in de geschiedenis van de opera. Nooit eerder ging een lyrisch stuk zo ver qua diversiteit en complexiteit in vorm om zo nauwkeurig mogelijk de psychologie van de personages en de evolutie van de intrige te kunnen weergeven. In deze zin is de onthulling van de tweede akte, die van verrassing naar verrassing gaat, één van de beste voorbeelden van de perfectie van deze stijl.

Muziek: Wolfgang Amadeus mozart
Libretto: Lorenzo da Ponte
Naar Le Mariage de Figaro de Beaumarchais
Orkest en koor: Nationale Opera van Parijs
Muzikale begeleiding: Philippe Jordan
Decor en Kostuums: Ezio Figerio en Franca Squarciapino
Regie en belichting: Giorgio Strehler
Choreografie: Jean Guizerix