21 januari 2018

Euroscoop Schiedam - goes opera


Met een heerlijk glaasje bubbels en een prachtige voorstelling geniet je van een onvergetelijke opera-avond! Op zondag 21 januari kijk je naar Cosi Fan Tutte.

Cosi Fan Tutte

Geprovoceerd door Don Alfonso, een oude cynische filosoof, beslissen 2 jonge idealisten om de trouw van hun geliefden op de proef te stellen. De liefde leert hen een zure les: zij die zich ongenaakbaar wanen zoals de fenix en de godin, vallen ten prooi aan de lusten van hun lichaam.

1790. Het is 1 jaar na de Franse Revolutie. De muziek van Cosi Fan Tutte voelt vreemd aan, complex in zijn symmetrie, lachwekkend en toch van een bijna hemelse melancholie. Vreemde muziek waarvan elke noot bestemd lijkt om ons het verlies te doen accepteren – verlies van het paradijs, verlies van de jeugd, verlies van een geliefd wezen – om een wereld te schetsen waarin alles zich transformeert, waarin alles “beweging” is.

Dit erotisch “laboratorium” kan niet anders dan Anne Teresa De Keersmaeker inspireren. Deze choreografe excelleert in het op het podium visualiseren van de complexe opbouw van werken. Met 6 zangers, verdubbeld met 6 dansers, zet zij het verlangen dat wezens verbindt en scheidt in scène, vergelijkbaar met de interacties tussen atomen die, wanneer ze breken, nieuwe verbindingen mogelijk maken.