23 maart 2018

Ensemble Clematis - il violino suona

Het staat al lang op het wensenlijstje van de Stichting ’t Huis te Poort en op vrijdag 23 maart komt het er eindelijk van: een optreden van het wereldwijd toonaangevende Ensemble Clematis, onder leiding van de charismatische violiste Stéphanie de Failly.

Overgewaaid uit Italië

In het programma ‘Il Violino Suona’ staat de triosonate centraal, een van de favoriete genres in de 17e eeuw. Overgewaaid uit Italië verspreidde de triosonate zich tot in alle uithoeken van Europa. In de Nederlanden namen componisten als Nicolaus á Kempis en Carolus Hacquart het genre over; het bood ideale mogelijkheden voor violisten om er groots en virtuoos mee uit te pakken. Clematis is onder leiding van Stéphanie de Failly hét ultieme ensemble om dat te demonstreren aan de hand van meesterstukken van onder anderen Cavalli, Rossi en Vivaldi.

Ensemble Clematis

Het internationale Ensemble Clematis, in 2001 door De Failly opgericht, zet zich in om minder bekend repertoire uit de zeventiende eeuw aan de vergetelheid te ontrukken. Clematis treedt wereldwijd op met Duitse, Franse en Italiaanse muziek, maar besteedt daarnaast bijzondere aandacht aan vergeten werken van componisten uit de Lage Landen. Het ensemble heeft een groot aantal cd’s uitgebracht bij het kwaliteitslabel Ricercar.

De samenstelling van de groep wisselt geregeld om, afhankelijk van het lopende project, de ideale musici samen te brengen. Om daarbij de historische authenticiteit te waarborgen, wordt intensief samengewerkt met gespecialiseerde musicologen.
Dat betekent gelukkig niet dat de muzikale composities verworden tot statische museumstukken. Alleen al het energieke vioolspel van Stéphanie de Failly staat garant voor levende muziek waar de vonken vanaf spatten.

Stéphanie de Failly: Viool en muzikale leiding.
Amandine Solano: Viool.
Sarah Van Oudenhove: Viola da gamba.
Brice Sailly: Klavecimbel,orgel.