30 april 2019

dans in ontwikkeling


Liat Magnezy presenteert dinsdag 30 april twee voorstellingen van nieuwe, jonge dansmakers. 

As far as thin air

‘As far as thin air’ is een voorstelling over het aangeven en herkennen van persoonlijke ruimte en hoe daarmee om te gaan. We leven in een tijdperk waarin het begrip grensoverschrijdend gedrag bijna dagelijks de krant haalt. Het bewaken van onze persoonlijke ruimte, maar ook het respecteren van die van de ander, is welhaast een dagtaak. Iedereen kent wel dat ongemakkelijke gevoel in een drukke lift waar we op centimeters van elkaar staan. Maar hetzelfde ongemak voelen we op een halfleeg strand als de vijf meter grens overschreden wordt. Het bepalen van wederzijdse afstand gaat via een gevoel dat niet voor alle mensen en in alle situaties hetzelfde is. Vrouwen voelen zich hierin over het algemeen anders dan mannen. In een samenleving waarin we op zoek zijn naar gelijkheid tussen de seksen moeten we nadenken over onze eigen grenzen en over die van anderen. Hoe doen we dat?
Concept en choreografie: Emma Evelein en Lucien Denny
Dans: Emma Evelein en Lucien Denny

NOTE TO SELF

‘NOTE TO SELF’ (excerpt) is een voorstelling over het dagelijkse gevecht tussen doorgaan of stilstaan. Een uitnodigend spel tussen de dansers (en het publiek) in een landschap vol post-its, oneliners en meeslepende beats. We leven in een razendsnelle tijd, die bol staat van prikkels, en overvloed, die bijna uit elkaar klapt van de keuzes. Van alles kan en mag, veel moet en het liefst direct perfect. Daarmee lopen we tegen een luxeprobleem aan: we rennen en we vliegen, bang om te voelen wat er gebeurt als we stilstaan en niet meedoen. Hoe gaan we hier mee om?
Concept en choreografie: Sanne Clifford & Co
Dans: Fabiana Carchesio, Fernando Oliveira & Mayke van Veldhuizen

DANS IN ONTWIKKELING

Dans in Ontwikkeling is een platform geïnitieerd door Liat Magnezy om beginnende dansmakers te ondersteunen in hun eerste stappen naar een nieuwe dansvoorstelling, door ze studioruimte, coaching en een podium te bieden.

Daarnaast programmeert Magnezy een bestaand stuk van een beginnende professionele choreograaf. Op deze manier levert ze een bijdrage aan de diversiteit van het danslandschap in Nederland.

Dans in Ontwikkeling wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Schiedam en Theater aan de Schie.