COLLEGIUM MUSICUM – TELEMANN: DER GETREUE MUSIC-MEISTER

25 mei 2018

TELEMANN: DER GETREUE MUSIC-MEISTER

Het oeuvre van Teleman is enorm. Het is veelzijdig, opwindend en er zijn heel wat verrassingen te ontdekken. Collegium Musicum laat het je vrijdag 20 april horen.

Der Getreue Music-Meister

Telemann werd geboren in Magdeburg in een hogere middenklassefamilie. Op 10-jarige leeftijd nam hij zang- en klavierlessen en 2 jaar later werd hij geïnspireerd om zijn eerste opera te schrijven, Sigismundus. Zijn moeder maakte zich bezorgd over zijn muzikale interesse en was bang dat die zou leiden tot een muzikale carrière. Ze verborg zijn instrumenten en verbood hem om zich verder muzikaal te ontwikkelen.

Het liep anders… Telemann werrd grondlegger van het allereerste Duitse muziektijdschrift: Der Getreue Music-Meister, dat hij zelf publiceerde. Het merendeel van de muziek in deze collectie was van Telemann zelf, maar het omvatte ook werken van J.S. Bach, Zelenka, Pisendel, Weiss en andere toonaangevende muzikanten.

De delen van een bepaald stuk werden uitgegeven in termijnen, het idee van een financieel genie, maar ook van een muzikant die er zeker van was dat zijn werk aantrekkelijk was en goed zou worden ontvangen.

Solisten

  • Inês d’Avena - blokfluit
  • Sara DeCorso - barokviool
  • Rebecca Rosen - barokcello
  • Claudio Ribeiro - klavecimbel en artistieke leiding