14 september 2019

Boksen, kunst & verhalen in Stedelijk Museum Schiedam

Tijdens Open Monumentenweekend, 14 en 15 september organiseert het museum een weekend vol boksen, kunst & verhalen. Hoogtepunt is de bokswedstrijd tussen museumdirecteur Deirdre Carasso en kunstenaar Anne Wenzel.

Ook zijn er boks clinics voor de jeugd. Het weekend is ter nagedachtenis aan de legendarische Schiedamse bokstrainer Wim de Haan, liefhebber van poëzie en fadomuziek. Iedereen kan de wedstrijd tijdens het Wim de Haan Memorial-weekend sponsoren. De opbrengst komt ten goede aan het boekstaven van de geschiedenis van boksschool De Haan.

Wim de Haan

Wim de Haan (1929- 2017) opende zijn boksschool in 1957, in het voormalig badhuis aan de Lange Haven in Schiedam. Hij verbouwde de boel en woonde met zijn vrouw Tiny in de vertrekken erboven. Behalve trainer van een groot aantal boks talenten was hij een markant en bekend figuur in Schiedam en daarbuiten.

Traditie

Op diezelfde plek stomen bokstrainers Hans de Jong en Bob van der Vlist de museumdirecteur en kunstenaar het komend half jaar klaar voor de wedstrijd. Carasso en Wenzel staan in een lange traditie van kunstenaars en museummensen die interesse toonden in boksen: Armando, Joseph Beuys en Jan Hoet.

Carte blanche

Wint Anne Wenzel de wedstrijd dan krijgt ze carte blanche en mag ze op een museumverdieping alles doen wat ze wil. Wordt Deirdre Carasso tot winnaar uitgeroepen dan kan zij haar gang gaan in het atelier van Anne Wenzel. Daarmee sluit het Wim de Haan Memorial-weekend aan bij het project Mijn Schiedam, waarbij het museum samen met partners in de stad projecten ontwikkelt.

Poëzie en fadomuziek

De bibliotheek Schiedam organiseert een programma met schrijvers over hun fascinatie voor boksen. Ook wordt de geschiedenis van Wim de Haan en zijn boksschool verteld. Op zondagmiddag 15 september is er een fado-concert.

Aanmelden

De kaartverkoop voor de verschillende activiteiten start 1 juli.
Je kunt wel alvast een mailtje sturen naar rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl .

Foto-onderschrift: Boksschool De Haan. Fotografie: Bob van der Vlist