Distillers District the story

In Schiedam ruik, proef en zie je overal jenever en gin. In de historische binnenstad herinneren veel gebouwen en de 6 hoogste molens nog aan de tijd dat Schiedam het internationale hart van de jeneverindustrie was.

392 branderijen

De 18e eeuw was Schiedams Gouden Eeuw. Omstreeks 1700 maakte de lakenindustrie en de haringvisserij definitief plaats voor de moutwijnindustrie. In de hoogtijdagen waren er 392 branderijen, distilleerderijen en molens actief. De stilgevallen drankimport uit Frankrijk maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerij mogelijk.

De Schiedamse jenever werd over de hele wereld geëxporteerd. De jeneverindustrie gaf Schiedam de bijnaam Zwart Nazareth. In deze tijd zijn de grote molens gebouwd, die het graan voor de mouterijen maalden.

Er stonden meer dan 30 molens in Schiedam. Om voldoende wind te vangen en voor een grotere opslag- en productiecapaciteit groeiden de molens uit tot de hoogste ter wereld. Nog altijd zijn de overgebleven reuzen uit die tijd karakteristiek voor de stad. Ze bepalen al honderden jaren de skyline van Schiedam. 

Ruik & proef 

Bezoek de musea in het Museumkwartier. Stap binnen bij het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, je komt van alles te weten over de jenevergeschiedenis en het productieproces.

Bezoek de molen De Walvisch, museummolen en molenwinkel waar nog ambachtelijk meel wordt gemengd en verpakt. 

In het Borrelmuseum, achterin het erkende Jenevercafé - Jeneverie 't Spul vertellen oud reclamemateriaal, foto’s, films, en andere zaken de geschiedenis over het roemruchte jeneververleden van de stad Schiedam.