Wiebe Hoogeveen maakt… goulashsoep

Foodtruck-festivals zijn ‘hot’. Tussen de tot hippe snackbar omgebouwde VW-busjes is het stoere legergroene Goulash-Kanon van Wiebe Hoogeveen (60 jaar) een bijzondere trekker.

Zijn veldkeuken was ooit bedoeld om soldaten in oorlog ter plekke van een warme hap te voorzien. Nu bedienen Wiebe en zijn vrouw Annemieke vrolijke festivalgangers met een heerlijke goulashsoep.

Wiebe Hoogeveen is een ware ‘maker’. Hij was 25 jaar lang handboekbinder, schildert niet onverdienstelijk, maakt opzwepende Roemeense zigeunermuziek op zijn cimbalom en maakte bier en kaas.

Minder werken, maar leuker

De meeste Schiedammers kennen hem als filmer voor LookTV en PopUpTv. Sinds 2002 maakte hij als camjo (camera-journalist) meer dan 800 reportages en 100 commercials! Maar Wiebe is altijd ‘in’ voor iets nieuws. “Ik wil downgraden. Minder werken, maar leuker. Lol hebben tijdens festivals.”

Uit 1957

Toen hij een paar jaar geleden ergens een oude veldkeuken uit de voormalige DDR zag staan, liet die grappige aanhangwagen op wielen hem niet meer los. In 2015 kocht hij uiteindelijk de 500 kilo wegend Goulash-Kanon uit 1957. Hij knapte hem op en meldde zich voor een openluchtevenement waar militaire veldslagen worden nagespeeld: een re-enactment. Het werd een groot succes.

Kamelenpoep

“Het mooie is dat hij op hout, maar ook op kamelenpoep kan worden gestookt, afhankelijk van de plek waar de oorlog plaatsvond”, lacht Wiebe. “Zo’n Goulash-Kanon kan wel honderd militairen van een maaltijd voorzien.” Hij toont echte, kleine zwart-wit foto’s van soldaten in WOII die in de rij staan bij de veldkeuken. En tekeningen van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog die zich breed lachend tegoed doen aan de hete soep.

Geen man van liflafjes

Bij re-enactments, maar ook bij Foodfestivals, zijn Wiebe en zijn vrouw gekleed in een vrolijke legeroutfit. “Het is een act. Die legerkleding is niet gebonden aan een land. En doordat je om de kar heen kunt lopen, heeft het ook een sociale functie. Iedereen raakt met elkaar in gesprek.”

In de enorme ketels verwerkt Wiebe een berg groenten en vlees tot een stevige soep. “Ik ben geen man van liflafjes of kunstzinnige servetjes. We stoken op flinke blokken hout. Tijdens een festival roep ik om me heen ‘Houd uw soepmok gereed’. Eten moet leuk zijn!” Wiebe’s grote wens is dat hij ooit erwtensoep kan maken als er op het ijs in de Lange Haven wordt geschaatst. “Met zo’n rokende schoorsteen, een plek waar mensen zich aan de ketel komen warmen. Een ware koek en zopie, maar dan zonder koek.”

Wiebe Hoogeveen_Jan van der Ploeg

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg