Sebastiaan van Bokkel

Drie jaar geleden gestart en nu al de ene na de andere mooie prijs binnen gesleept. Met Bobby’s Schiedam Jenever is een 2e product op de markt gebracht en internationaal timmert het bedrijf flink aan de weg. Sebastiaan van Bokkel, mede-eigenaar van Bobby’s Gin Company vertelt er met trots over.

Bobby’s Gin Company

Twee jaar lang heeft Sebastiaan erover gedaan om tot de juiste smaak en combinaties te komen en de perfecte gin te creëren. Geïnspireerd op het verhaal van zijn opa, Jacobus Alfons ofwel Bobby, en zijn unieke Indonesische recept. In 1950 emigreerde Jacobus naar Schiedam en dronk daar graag jenever. Toch miste hij de smaak van thuis. Hij combineerde de bekende Schiedamse jenever met Indonesische kruiden en specerijen.

Zonder dat hij het wist, creëerde hij de gin die we tegenwoordig kennen als Bobby’s Schiedam Dry Gin. Het recept van gin is jenever en kruiden. Jenever is de basis van gin. Met de komst van de nieuwe Bobby’s Schiedam Jenever is het verhaal rond.

S’DAM: Origin of Gin

Dat jenever en gin zo verbonden zijn met Schiedam, weten veel mensen inmiddels: “Wij gaan met Bobby’s de hele wereld over en Schiedam daarmee ook. Op onze flessen staat Bobby’s Schiedam Dry Gin. In het buitenland vraagt men ons vaak: ‘Wat is dat, Schiedam?’ Wij vertellen dan over de distilleerderij, waar ons product gemaakt wordt. En dat het de stad is waar de jenever vandaan komt. Dan komt de herkenning. ‘Ja precies, jenever inderdaad’.”

Het Nederlands Jeneverfestival Schiedam is een goede springplank naar Schiedam als distilleerstad benadrukt Sebastiaan. “Schiedam heeft zoveel historie, zoveel waarde. Jenever gaat de hele wereld over. De export was heel groot. Dat verhaal moet verteld worden. Het publiek dat het Jeneverfestival trekt, kent de gins al en komen voor de echte jenevers. Jenever is bijzonder.”

In de bartender industrie grijpt men steeds terug naar oude recepten waarbij jenever gebruikt wordt. Of jenever ooit een revival zal krijgen, daar is Sebastiaan niet zeker van: “Gin is veel toegankelijker en zeker wanneer je het mixt met tonic. Je kunt er garnering in doen en het is makkelijk te drinken. Jenever is specifiek, daar moet je iets van vinden. Ik denk wel dat het kans maakt voor een soort revival.”

De woorden die Sebastiaan direct te binnen schieten als hij aan Schiedam denkt, zijn: “Geschiedenis, gin en jenever. Met de productie van Bobby’s wilden wij terug naar de origin of gin. En die ligt in Schiedam. Toen ik voor het eerst bij Herman Jansen kwam, zag ik de molen op traditionele wijze malen en hoe alcohol geproduceerd wordt in de distilleerderij. Dat zijn de dingen die je wil vertellen en die van zoveel waarde zijn.”

Toekomstdroom

Het belangrijkste doel voor Bobby’s is dat Bobby’s in alle landen in de wereld staat. Op alle plekken waar Sebastiaan graag komt: “Als er nog maar 5 of 6 jenever- en gin merken op de plank staan, wil ik dat Bobby’s er tussen staat.”