Sander de Gier maakt…gitaren en bassen

Waarom zijn Henny Vrienten van Doe Maar en wereldberoemde bassisten als Marcus Miller en Richard Bona zo blij met deze bassen uit Schiedam? Wat maakt de bescheiden Sander de Gier tot zo’n bijzondere bouwer van gitaren en bassen?

In zijn werkplaats op een bedrijventerrein waar hij sinds 2001 onder de naam ‘De Gier Guitars & Basses’ werkt, heerst een absolute orde. Zijn machinepark zorgt voor een monotone brom. De stofzuiger, frees-, zaag-, schaaf- en schuurmachines ondersteunen het vele handwerk dat er bij zijn prachtige instrumenten komt kijken.

Er hangen enkele modellen die hij in de afgelopen 20 jaar ontwikkelde en telkens verbeterde. Een simpele kalender aan de muur geeft aan welke instrumenten Sander tot en met 2017 maandelijks aan de nieuwe eigenaren moet afleveren.

Op maat voor elke klant

“Elk instrument wordt helemaal op maat voor de klant gemaakt”, legt Sander uit. “Op mijn website kun je zien welk model bij welk type speler past. Je kunt een model, materiaal en afwerking kiezen.” Veel musici kiezen voor zijn instrumenten omdat zijn afwerking op zo’n hoog niveau staat. “De meeste bouwers besteden het aflakken uit aan een spuiter. Ik niet. Ik lak alles zelf meerdere malen af. Zoals een goede schilder dat ook met zijn kunst doet.”

Rock&roll

“Die Volt-gitaar is gespoten in de kleur van rock&roll, metallics uit de jaren zestig. Die lak laat ik in Amerika maken. Dit is de kleur van de Chevrolet Impala uit 1965 en heet ‘evening orchid.” In een opslagkast staan dunne platen prachtig hout met namen als ‘camphor’ en ‘maple burl’, waarmee hij bassen bekleedt. “Dat is een soort gezwel aan een boom met een prachtige tekening erin.”

Diverse talenten nodig

Sander werd 20 jaar geleden gegrepen door het vak tijdens een cursus gitaarbouw. “Ik kon bij die docent en bouwer in de leer komen en heb later mijn eigen bedrijf gestart.” Een echte opleiding voor zijn vakgebied bestaat niet. Je moet over diverse talenten beschikken. Sander: “Natuurlijk is een opleiding in houtbewerking handig. Maar je moet vooral over een fijne motoriek en veel geduld beschikken, muzikaal en ondernemend zijn en je moet urenlang geconcentreerd kunnen werken. Ja én perfectionistisch zijn.”

Volt Electrics

Sander startte onlangs met een nieuw merk. Zijn Volt Electrics zijn een herinterpretatie van een Gibson Firebird. Onder zijn eigen naam De Gier maakt hij vooral bassen. De modellen BeBop en Soulmate zijn het meest gewild.

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg