Ronald maakt chocoladekunst

Hij wilde op zijn 10e al kok worden. Na zijn koksopleiding groeide hij via de patisserie door naar banketbakker, en nu is hij chocolade-kunstenaar. Ronald den Hollander (41) werkt al 14 jaar met trots bij Chocoladekunst De Bonte Koe. 4 dagen per week fietst hij vanuit Noord met plezier naar zijn werk aan de Lange Haven in Schiedam.

Ronald straalt iets voorzichtigs uit, terwijl hij aan het werk is. Hij praat zacht, beweegt aandachtig. “Chocolade is een kwetsbaar product”, legt hij uit. “Je beschadigt het snel en het is onderhevig aan weersomstandigheden, zoals warmte en vocht. Daarom moet je er op de juiste manier mee omgaan.”

Per jaar verwerken Ronald en zijn collega’s 25.000 tot 30.000 kilo chocolade. Elk grammetje wordt met de hand bewerkt tot de meest prachtige bonbons en kunstwerken. Van choco-zonnen met ter plekke aangebrachte opschriften tot damespumps in alle kleuren chocolade.

Piektijden

“Onze grote pieken liggen rondom feestdagen als Sinterklaas, Kerst en Pasen. Er wordt altijd vooruit gewerkt. In de 2e week van januari zijn we al met de Paaseieren bezig.” Naast eigenaren Carmel Klein-Kelly en Kees Klein werken nog 2 vaste krachten, 2 jongeren die nog in opleiding zijn, en enkele stagiaires die hier hun droomstage lopen. Ze werken voor de winkel én aan cadeaus op maat voor het bedrijfsleven.

Lange Haven

Inmiddels zijn er al 3 panden aan de Lange Haven door De Bonte Koe in gebruik voor productie, goedbezochte workshops, bonbonverkoop en als café met de lekkerste koffie, thee en warme chocolademelk. “In Rotterdam hebben we ook 2 vestigingen. In Volendam hebben we een pop-up verkooppunt gehad waar we ons echt gèk hebben verkocht aan Japanners. Ze vonden het fantastisch”, lacht Ronald.

Nieuwe smaken

Samen met Kees Klein werkt Ronald graag aan de creatieve kant. “We ontwerpen mooie creaties en bedenken nieuwe smaken. Bijvoorbeeld bonbons met port en peer, of met lavendel of basilicum. Onze nieuwste bonbons hebben smaken als steranijs of roze peper met rode wijnazijn.” Wat hij zelf het lekkerste vindt? “Heel traditioneel misschien: een massieve reep met veel cacao en hazelnoten, of een splintertruffel.”

Veel oefenen

Ronald houdt van zijn vak. “Het is lastig werken met chocolade en je moet echt een degelijke productkennis hebben om er goed mee te bereiken wat je wilt. Ik geniet er nog steeds van als iets weer heel mooi is gegarneerd. Dat kun je alleen leren door veel oefenen. Elke bonbon moet een kunstwerkje zijn.”

Ronald den Hollander

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg