Rodin Wiersma maakt… lassen

Toen Rodin Wiersma in groep 8 van de basisschool een lasser aan het werk zag waar de vonken in het rond spatten, dacht hij: dàt wil ik worden! Hij is nu 18 jaar en last al 2 jaar bij HSM aan de Westfrankelandsedijk aan de meest fantastische bouwwerken. Van enorme bruggen tot offshore platforms. Een jongensdroom die hij zelf tot werkelijkheid maakt.

Met een enorme helm op zijn hoofd en gestoken in zijn beschermende outfit, lijkt Rodin bijna nòg jonger. Maar wanneer hij gaat uitleggen over zijn laswerk, praat je opeens met een doelbewuste vakman.

“Een lasser maakt verbindingen tussen stukken metaal. Je maakt constructies die perfect en dus veilig moeten zijn. Je moet goed kijken wat je aan elkaar last! Of het gaaf is. En het moet goed schoon zijn. Ik heb opleidingen gevolgd in electrodenlassen en in MIG/MAG-lassen. Bij electrodenlassen werk je met een tang en vorm je met poeder een vaste laag. Bij MIG/MAG-lassen rolt een draad uit een toorts die je met zuurstof verhit.”

Hitte

Als lasser moet je goed tegen warmte kunnen. “Om je ogen en hoofd te beschermen, draag je een lasbril en een capuchon met daarover een grote laskap. Op je rug hangt je airflow, die op je laskap is aangesloten. Die filtert de lucht en creëert overdruk waardoor er geen rook in de kap komt. Zo blijf je schoon ademen. Met daarnaast je beschermende kleding, veiligheidsschoenen en gehoorbescherming kan het flink heet worden. Daarom drinken we veel water. Maar inmiddels ben ik er al goed aan gewend.”

Eigen handtekening

Met het grootste gemak praat Rodin over de breedte van het werk: van simpele lassen tot het verbinden van pijpen van 30 centimeter dik, het lassen van frames, dekken, bruggen en sluisdeuren. Binnenkort reist hij naar Denemarken waar hij gaat lassen aan een platform waarop 900 windmolens worden aangesloten.

“Elke lasser heeft zijn eigen handtekening”, glimlacht Rodin. “Zoals een schilder heeft een lasser ook een eigen patroon. Ik kan nu al onderscheiden wie van mijn twaalf collega’s bij HSM een las heeft gemaakt.”

Blijven leren

Op het VMBO volgde hij de kaderberoeps-opleiding. Rodin koos voor metaaltechniek en kreeg via Metalent, een uitzendbureau voor leerlingen, de kans om twee jaar stage te lopen bij HSM. Met hard werken en veel bijleren, heeft hij bij HSM nu een contract gekregen. In zijn avonduren leert hij verder. Hij heeft zijn theorie-examen voor MIG/MAG-lassen 4 inmiddels ook gehaald. Zijn praktijkstuk wordt nu onderworpen aan een fiks onderzoek. Als na de scan en de buigproeven blijkt dat het werk goed is gelast, is hij ook daarvoor geslaagd. “Dan ga ik verder voor meesterlasser!”

Rodin Wiersma - Jan van der Ploeg

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg